Horeca investeert minder

26-10-2012 De horeca heeft de investeringskraan dichtgedraaid nu de biertap in crisistijd minder vaak open gaat. Bedrijfsinvesteringen liggen dit jaar 8% lager dan 2011 blijkt uit onderzoek van de ING.

Het ING Economisch Bureau verwacht in 2013 nog eens een daling van 3%, maar dat in 2014 de uitgaven weer geleidelijk groeien. Volgens de ING heeft de horeca veel last van de dalende koopkracht, waarbij het dieptepunt in de bestedingen nog moet komen. De dalende koopkracht is vooral te merken in cafés en restaurants, maar mede door het internationale toerisme presteert de hotellerie beter. De investeringen door cafés en restaurants staan het meest onder druk op investeringen in bijvoorbeeld interieur.

Van alle onderzochte sectoren gaf de horeca het minste uit aan bedrijfsinvesteringen. Van de totale bedrijfsinvesteringen in 2011 neemt de horeca 1% voor zijn rekening. Met 41% is de zakelijke dienstverlening de grootste ‘aandeelhouder’.
Als de horecaondernemer al investeert, dan is het in bedrijfsruimte. Aan computers en randapparatuur wordt nog minder uitgegeven dan aan vervoersmiddelen.

Lees meer over dit bericht op Hospitality Management.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.