Horeca in het nieuws? Maak er gebruik van!

26 juli 2019 – David Maartense blogt over hoe je creatief kunt omgaan met publiciteit rondom de horeca. Een ondernemer uit Stompwijk kwam naar aanleiding van ons jaarlijks terrasonderzoek met een ludiek Facebook bericht.

Horeca in het nieuws? Maak er gebruik van!

Afgelopen week publiceerden wij ons jaarlijkse terrasonderzoek. Dit jaar was het alweer de dertiende editie. Net als afgelopen jaren waren de prijzen in Amsterdam het duurst en waren de consumenten het goedkoopst uit in Zwolle. Ondernemers, journalisten en nieuwsgierige consumenten nemen de test nog weleens bij de hand en kijken dan hoeveel zo’n rondje kost bij hun eigen of favoriete terras. De prijzen kunnen dan, natuurlijk, verschillen. Daarom even wat verduidelijking.

Wij doen dit onderzoek al jaren in dezelfde 21 steden, op dezelfde bekendere pleinen en als het kan ook nog eens bij dezelfde horecazaken. Zo hebben we altijd de exacte prijsstijgingen per stad in beeld. Het kan natuurlijk altijd zijn dat er een restaurant of café verdwijnt, dan zoeken we een soortgelijk concept, wederom in hetzelfde gebied. In Amsterdam zijn dit onder andere het Leidse- en Rembrandtplein en in Zwolle onder andere de Melkmarkt en het Grote kerkplein.

Het feit dat Amsterdam het duurst is, is te verwachten. Met name op de bekende pleinen zijn de vastgoedprijzen hoog en komen er veel toeristen. Daarnaast helpt ook het personeelstekort (dus hogere personeelskosten) niet mee. Oorzaken die je terugziet in de prijzen. Dat wilt niet zeggen dat er geen restaurants zijn in Amsterdam waar je goedkoper uit bent. Buiten het centrum is er genoeg aanbod dat niet op € 27,05 uitkomt. Niet leuk om dan te lezen dat de terrassen in jouw stad het duurst zijn natuurlijk. Hoe kun je hier dan toch voordeel uit halen?

Neem nou De Bles uit Stompwijk. We kwamen een berichtje tegen van hun waarin ze middels een simpele afbeelding lieten zien hoeveel je kwijt bent voor hetzelfde rondje op hun terras. Dit lag onder het gemiddelde van de omliggende steden. Deze ludieke Facebook post leverde meer dan 75 likes op en het bericht werd bijna 20 keer gedeeld. Gratis reclame?

Je kunt er ook voor kiezen om je traditionele krijtbord te gebruiken om langslopende gasten attent te maken op de relatief goedkope drankjes op jouw terras. Je bent goedkoper, neem dit vooral mee in je uitingen en verwen je gasten op het terras!

Een gemiddelde prijs zorgt altijd voor winnaars en verliezers. De één is goedkoper, de ander duurder. Hier ontkomen we niet aan. Kies ervoor om hier een kans in te zien en gebruik het onderzoek juist als inspiratie en/of marketingmiddel. De zon schijnt, laat die gasten maar komen op je terras!

Contact

David Maartense, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.