Hoe kun je gastvrije robots gebruiken in de horeca?

5 april 2019 – Vera Rauwerda blogt over het inzetten van robots in de horeca naar aanleiding van een bezoekje aan Mr. Mofongo in Groningen. En omdat ze had gelezen dat in Japan de eerste robots zijn ontslagen.

Hoe kun je gastvrije robots gebruiken in de horeca?

Laatst bezocht ik Mr. Mofongo in Groningen, een algemeen begrip in de stad. Hier maken ze al jaren gebruik van een robotarm die zowel de gasten serveert als achter de schermen in de wijnopslag actief is. Robots staan niet centraal binnen het concept maar hebben op deze manier een leuke toegevoegde waarde.

Ik moest direct denken aan alle ophef die er al jaren is of de mens in de toekomst vervangen gaat worden door robots. Veel mensen zijn er geen fan van, maar toch kan het ook een hoop voordelen opleveren, zeker in de horeca. Alleen al om de huidige personeelstekorten in de horeca op te vangen.  Wanneer dit blijft toenemen, ontstaat de behoefte naar een efficiënte oplossing bij ondernemers. Misschien is een stukje robotisering, waarbij robots bepaalde taken overnemen in zowel de keuken als in de bediening, hiervoor een oplossing.

Mijn collega’s van Horecatrends schreven al meerdere keren over verschillende concepten waarbij dit al gebeurd. Zoals bijvoorbeeld het Tipsy Robot café in Las Vegas. Dit café heeft alleen robots in dienst en zij maken de lekkerste cocktails. Of restaurant Spyce in Boston, waar de robots koken.

Hoe het niet moet? China’s first Artificial Intelligence hot pot restaurant. In het filmpje is te zien hoe robots de service van het restaurant overnemen en dat gaat regelmatig nog fout. Dit maakt duidelijk dat het inzetten van robots nog in de kinderschoenen staat! Dit hebben we ook gezien bij Het Hen-na hotel in Japan. Hier schreven mijn collega’s bij horecatrends al in 2015 over. Dit hotel werd opgestart met het idee om alleen robots in te zetten als personeel. Inmiddels is ruim de helft van alle robots ontslagen en vervangen door ‘normaal’ personeel omdat de uitvoering van het concept toch lastiger bleek dan in eerste instantie gedacht werd.

Conclusie: robots in de horeca kunnen een positief effect hebben op de efficiency van een restaurant of hotel, maar er moet een bepaalde balans zijn tussen robot en mens binnen een concept. Zoals bij Mr. Mofongo en bijvoorbeeld bij Bear Robotics, een restaurant waar robots een ondersteunende factor zijn van het personeel. Op deze manier is er een gezonde balans tussen mens en robot!

De tijd waarin robots het personeel volledig hebben vervangen, ga ik denk ik het niet meer meemaken! Maar de komende jaren zullen er nog veel innovaties en initiatieven omtrent robots gerealiseerd worden. Ik ben erg benieuwd wat we zoal voorbij gaan zien komen!

Contact

Vera Rauwerda, junior-adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Vera is te bereiken via e-mail op verarauwerda@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.