Het Coronavirus & ondernemerschap

18 maart 2020 – Marjolein van Spronsen blogt over ondernemerschap & het coronavirus. Ze geeft voorbeelden uit het binnen- en buitenland. Zo hebben in Amerika een aantal bezorgbedrijven voorlopig de provisie opgeschort.

Het Coronavirus & ondernemerschap

We hebben in Nederland het gezegde ‘als je geschoren wordt, moet je stil zitten’. En dat zit ook zeker in de volksaard. Veel mensen nemen het zekere voor het onzekere en kiezen ervoor zo weinig mogelijk tijd buitenshuis door te brengen. En daar moet elke ondernemer mee dealen en zeker de horecaondernemers die als één van de eerste groepen zijn getroffen door het Coronavirus. Maar vergeet hun toeleveranciers niet en zolang er geen duidelijkheid is zullen zeker ook web en fysieke winkels het effect van het gezegde gaan ervaren. Zeker nu men zoveel mogelijk heeft gehamsterd bij de supermarkten. Je kunt een euro nu eenmaal 1 keer uitgeven. Het zijn dus onzekere tijden voor iedereen en elke ondernemer moet hierin zijn eigen weg zoeken, maar daarbij plaatsen wij wel een kanttekening, laat je niet gek maken! Probeer eerst in kaart te brengen wat je situatie nu is en wat de mogelijkheden zijn.

Wij hebben ervoor gekozen om onze klanten en geïnteresseerden vooral in eerste instantie te informeren over de mogelijkheden. Was dit vrijdag 13 maart over de mogelijkheden van de werktijdverkorting, de economische maatregelen (aangekondigd 12 maart) en de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) Bedrijven. In de Food for Thought van vandaag (18 maart) een toelichting op de maatregelen die gisteren door de overheid zijn aangekondigd. Verder geven wij op onze Instagram pagina ruimte om aan te geven dat u gaat bezorgen of dat men bij u kunt afhalen. Stuur een mail naar tip@spronsen.com of tag ons in uw berichten met #horecatrends en #horecares. En op horecatrends proberen wij u op de hoogte te houden van originele ideeën die we wereldwijd spotten rondom het coronavirus. Zoals uit België een gratis ontwerp voor een deurklink die je met je arm kunt openen dat je 3D kunt (laten) printen. Handig voor horecabedrijven die er voor kiezen om voorlopig open te blijven voor afhalen.

Verder is het handig om je klantenbestand te informeren via sociale media over wat de mogelijkheden zijn bij jouw bedrijf. Indien je kiest voor gaan bezorgen of afhalen, geef dan aan welke maatregelen je hebt getroffen om je gasten en personeel te beschermen.

We hebben ook een aantal heel sympathieke initiatieven voorbij zien komen zoals redderestaurants.nl van heerlijk.nl en doneren.restaurant van digital agency Lama Lama dat ondersteund wordt door Spice PR. Ik heb echter wel twijfels bij dit soort initiatieven omdat het leed veel verder gaat dan alleen de restaurants. Krijgen we hierna bijvoorbeeld ‘red de reisbranche/winkelier’? De vraag is of men überhaupt gaat doneren maar hoe langer deze crisis duurt, hoe groter de consequenties voor iedereen!

Een voorbeeld uit Amerika is dat bezorgdienst GRUBHUB en Seamless hebben aangekondigd de provisie voor onafhankelijke restaurants voorlopig op te schorten, daarnaast hebben zij een fonds aangemaakt waarbij klanten die bestellen hun bedrag kunnen afronden en het verschil storten in het Grubhub Community Relief Fund. De opbrengsten hiervan gaan naar goede doelen die lokale restaurants en bezorgers ondersteunen.

Zoek daarnaast de steun onderling, alle collega’s zitten in hetzelfde schuitje! Zo stuurde onze voormalige collega Wesley Huning van Partycentrum ’t Noorden naar al zijn contacten binnen de horeca, een hele waslijst van acties die je nu moet ondernemen. Denk aan je voorraadbeheer, personeel goed op de hoogte houden (gevolgen werktijdverkorting), uitstel aanvragen van facturen (ook je huur) aan de hand van je crediteurenlijst, cadeaubonnen in de aanbieding doen, nabellen van je debiteurenlijst etc. Een goede tip vond ik om persoonlijk contact op te nemen met alle reserveringen die moeten worden afgezegd en als je weet wat er gevierd zou worden is een kaartje op die datum wel zo attent!

De komende periode wordt een grote uitdaging…. Wij wensen iedereen heel veel succes met het in gang zetten van het aanvragen van alle steun die mogelijk is en zorg vooral dat jij, je naasten en je personeel gezond blijft!

Contact
Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is 34 jaar actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.