Hé ober, stuur je ons ff een tikkie?

28 maart 2018 – Michiel Dröge blogt over betalingsgemak en ontwikkelingen die in de nabije toekomst op ons af komen.

Hé ober, stuur je ons ff een tikkie?

Het afgelopen weekend was ik weer eens lekker een avondje uit eten. Een mooi, traditioneel familierestaurant, waar hard gewerkt werd voor de centen. Genieten! Grappig was echter de manier waarop ik moest betalen: via mijn mobiel bankieren app mocht ik het geld overmaken. Ze hadden namelijk geen pin en ik had zelf geen cash. De telefoontjes naast elkaar, en toevallig omdat wij bij dezelfde bank zaten, kon de eigenaar direct zien dat ik het had overgemaakt. Dat zette mij aan het denken: Hoe minimaliseer je de afrekenlast voor gast en personeel?

Begin dit jaar schreef ik al over de voordelen van het gebruik van technologie voor de bezorgmarkt. De eerste Amazon Go winkel (waar je ‘niet hoeft te betalen’ voor je boodschappen) is in januari geopend. Daarnaast schreven mijn collega’s van Horecatrends eind januari over een restaurant in Rotterdam dat via een app bijhoudt hoe lang de gasten nog onderweg zijn, zodat hun bestelling op tafel staat op het moment dat zij arriveren. Het gaat écht rap met de technologie!

Stuur gewoon effe een tikkie!

Dus is mijn vraag: kunnen restaurants niet gewoon een Tikkie sturen in plaats van de rekening op tafel leggen? In de praktijk gebeurt dit al, alleen ligt deze last nu nog bij de gast: één persoon betaalt en die moet zorgen dat de rekening vervolgens wordt gedeeld. Zou het handig zijn als je niet meer fysiek hoeft af te rekenen in een horecagelegenheid? Niet meer dat hele gedoe rond afrekenen: Betaal jij of ik? Hoeveel fooi geven we? Die pinautomaat die af en toe niet werkt… het loopt nog niet helemaal soepel. Daarnaast is dat printpapier ook niet goed voor ’t milieu. Als je dat achterwege zou kunnen laten, wordt dan de beleving voor de klant niet nog nét even wat beter? En voor de ondernemer scheelt het tijd (en dus geld)!

Binnen nu en een jaar…

Ik ben voor, ik ontvang graag een Tikkie van een restaurant. Bij een online reservering geef je je mobiele nummer al door, dus het restaurant kán jou dan al een Tikkie sturen. In mijn ideale wereld log je in op de restaurant wifi, die registreert de telefoonnummers per tafel en genereert aan de hand van jouw al dan niet digitale bestelling de rekening. Zodra jij aangeeft dat jullie klaar zijn met eten, krijg jij een push-bericht op je telefoon met hoe je wil betalen: de hele rekening gedeeld door het aantal personen? Of ieder zijn eigen bestelling? Of betaal je toch de hele rekening? Je bepaalt tevens zelf hoeveel fooi je geeft zónder tijdsdruk of de bediening die met je betaling meekijkt.

Als de bediening zich minder druk hoeft te maken over het afrekenen, hebben zij meer tijd om zich te focussen op goede service. Als zij een bericht krijgen dat jij hebt betaald, kunnen zij bijvoorbeeld je jas alvast voor je pakken. Er wordt zo dus meer tijd voor een persoonlijke benadering gecreëerd. Technologische ontwikkelingen zijn allemaal leuk en aardig, maar het moet wat mij betreft wel een aanvulling voor de service zijn en geen vervanging. Maar ik kan me wel verheugen op de dag dat ik niet meer hoef te wachten op de bediening om te vragen: ‘Mag ik de rekening alstublieft?’

Terwijl ik deze blog schreef werd ik ingehaald door de toekomst: in Engeland heeft Wagamama in samenwerking met Mastercard een betaal-app ontwikkeld waarmee ze het betalingsgemak verhogen voor hun klanten.

Contact

Michiel Dröge, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Michiel is te bereiken via e-mail op michieldroge@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.