Gemiste kansen te over!

8 augustus 2014 – Verleden week ben ik zoals wel vaker een hapje wezen eten in het centrum van Den Haag. Over het algemeen proberen we graag een nieuw restaurant maar met enige regelmaat gaan we bij een vertrouwd restaurant eten.

Na binnenkomst werd direct gevraagd: “Wilt u wat te drinken?” “Twee glazen prosecco alstublieft”. De prosecco kwam snel en werd aan tafel ingeschonken, ons weekend en het genieten kon beginnen.

Na een korte bestudering van de menukaart koos ik voor de parelhoen met paddenstoelen in roomsaus. Op aanraden van mij, koos mijn vriendin deze keer niet voor haar favoriete truffelpasta, maar ook voor de parelhoen.

We hadden de glazen prosecco nog niet half leeg (trage drinkers?) of het hoofdgerecht werd al geserveerd. Snel twee glazen Pinot Noir besteld en de prosecco achterover geslagen. Wilt u de Pinot Noir gekoeld of warm? Licht gekoelde Pinot Noir, klinkt dan toch een stuk lekkerder dan warme! Bijzondere omschrijving!

Tot onze grote verbazing kregen wij in plaats van een stuk vlees met groentes, zoals beschreven op de kaart, een stoofpotje met parelhoen, champignons en inderdaad de roomsaus. Na elkaar even kort aangekeken te hebben, zonder wat te zeggen, besloten we de proef op de som te nemen. Flauw, niet onze smaak en zeker anders dan verwacht.

Of alles naar wens was, was de vraag. Nou, we hadden eigenlijk iets anders verwacht van de maaltijd naar aanleiding van de beschrijving op de menukaart. Tot mijn grote verbazing kreeg ik het volgende antwoord: dat horen we wel vaker met dit gerecht… en verder niets! Geen excuses of een wedervraag, helemaal niks.

Is het zo moeilijk om het gerecht iets anders te formuleren op de menukaart? Of kan de bediening niet bij het aanreiken van de kaart vertellen dat dit gerecht iets anders beschreven staat dan het daadwerkelijk is? Al met al zijn er genoeg oplossingen om de communicatie naar de gast goed te houden.

Het restaurant waar we toch regelmatig kwamen schuift met deze faux pas nu ver naar onderen op onze lijst. Een klein gebaar was genoeg geweest, maar nu hebben ze twee regelmatige gasten minder. Een paar gemiste kansen!

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners, horeca-advies

LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.