Geen indoor speelparadijs maar een indoor kinderarbeid paradijs: KidZania

25 mei 2016 – Niek Timmermans, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over KidZania waar kinderen de baas zijn. Zoals al aangegeven in ons brancheboekje over de indoor speeltuinen, een ontwikkeling richting edutainment.

Volwassenen zijn niet welkom in de wereld van KidZania, waar kinderen de baas zijn. Het is een indoor themapark waar kinderen van 4 tot 14 jaar middels rollenspellen de “grote mensenwereld” simuleren. Dat klinkt misschien saai, maar als je bedenkt dat ze een gesimuleerde brand kunnen blussen, eerste hulp bieden aan de slachtoffers die met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht, kinderagenten de brandoorzaak onderzoeken en ondertussen radio-, tv- en krantverslaglegging plaatsvindt, allemaal door kinderen, dan gaat het themapark behoorlijk leven. Er zijn maar liefst 75 rollen die kinderen na een korte workshop kunnen ‘beleven’. Met het werk wordt natuurlijk geld verdiend, dat in de eigen valuta (Kidzo’s) wordt uitgekeerd. Dat geld kan worden uitgegeven aan een pizza, ijsje of drankje (allemaal bereidt door kinderen) theaterbezoek (uitgevoerd door kinderen), go-karten of merchandise in de gift-shop. Geld sparen voor een grote aankoop kan natuurlijk ook, bij de Kidzania Bank.

Ik las er over in een publicatie van JWT Intelligence over wereldwijd opkomende trends voor 2016 en verder. Het attractiepark is ooit begonnen in Mexico, heeft voornamelijk vestigingen in het midden- en verre oosten, maar opende recent ook vestigingen in grote Europese steden als Lissabon en Londen. Parijs en Rome staan gepland voor 2016.

In de toekomstvisie van ons brancheprofiel over indoor speeltuinen schreven we vorig jaar over specialisatie van dit bedrijfstype naar bijvoorbeeld leerprogramma’s en pedagogiek en over samenwerkingen met grote retail- en sportmerken. Deze vorm van ‘edutainment’ is daar een heel goed voorbeeld van, met duidelijke specialisatie in arbeid gerelateerde rolmodellen en samenwerking met grote merken als Coca-Cola (kinderen kunnen flessen bottelen), McDonald’s en Pizzahut (waar kinderen staan te bakken). Ik ben benieuwd wanneer dit concept naar Nederland zal overwaaien. Ik kan in ieder geval niet wachten om er een kijkje te nemen, als ik binnenkom natuurlijk.

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.