Gastvrijheid doe je samen

10 mei 2017 – Niek Timmermans blogt over gastvrijheid ervaren in een stad.

Ik moest voor mijn werk in het centrum zijn van een oude stad. Zoals de meeste bezoekers van een binnenstad, stond mijn auto in één van de parkeergarages nabij het centrum geparkeerd. Na het geven van een presentatie liepen mijn collega en ik nog wat door de mooie historische binnenstad. We zochten er een plek om te lunchen en voor een goede kop koffie en kwamen terecht in een eigentijdse koffieformule, dus die goede kop koffie zat wel snor. We hebben er ook zeer smakelijk geluncht, een mooie dikke ambachtelijke boterham belegd met de zogenaamde avocado smash NY-style met gepocheerd ei. Boterzachte avocado, een perfect gepocheerd ei, er was niets op aan te merken. Ook de bediening was attent en verstond haar vak. Al met al een goede gastvrije ervaring van ons bezoek aan de stad. Tot we terug kwamen bij de parkeergarage…

Op de betaalautomaat was, vrij onzorgvuldig, met plakband, een A4’tje geplakt met de boodschap dat er alleen met muntgeld betaald kon worden. Op zo’n moment heb ik natuurlijk nooit muntgeld op zak, laat staan genoeg voor de parkeerkosten. De parkeergarage is natuurlijk onbewaakt, waarmee het probleem van de parkeergarage-houder, namelijk een kapotte betaalautomaat, onomkeerbaar wordt afgewenteld op haar gasten. Ik word nu verplicht om terug de stad in te gaan en ergens een pinautomaat te vinden voor mijn parkeergeld. Maar dan ben je nog nergens, want daar komen natuurlijk geen munten uit. Een winkel in om te wisselen voor munten en vervolgens een half uur extra parkeerkosten betalen om huiswaarts te kunnen keren. Tegen de tijd dat ik in de randstad ben natuurlijk midden in de avondspits, in plaats van er net voor.

Het is onvoorstelbaar hoe het gehele bezoek aan de stad goed kan verlopen en door dit ‘afscheid’ toch de negatieve ervaring de boventoon voert. Niet het verhaal over de zeer goede koffie, niet de smakelijke lunch, niet het mooie historische centrum, nee de nare ervaring van het vertrek is top of mind als iemand mij vraagt: “Hoe was het in die stad?”. Zo werkt het nu eenmaal met gastvrijheid. Iedereen moet alles goed doen, of op zijn minst geen blunders maken. Dat geldt bij een stadsbezoek, maar ook in een sterrenrestaurant of als je een pizzaatje gaat eten. Daar moet iedereen van doordrongen zijn, anders gaat het mis zoals het hier mis ging en is alles dat goed ging voor niets geweest.

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.