Gaat de foodtruck ten onder aan zijn eigen succes?

1 juni 2016 – David Maartense, medewerker marketing & communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over de prijs-kwaliteit verhoudingen van de foodtrucks in Nederland.

Geen gebrek aan foodfestivals in Nederland. De lente is begonnen dus kun je elk weekend wel ergens een festival bezoeken. De foodtrucks zijn booming en inmiddels niet meer weg te denken uit het festivalbeeld in Nederland. Toen het eerste ‘weekend van de Rollende Keukens’ plaatsvond in 2008, stonden er met moeite 20 trucks op het terrein, acht jaar verder telt het festijn maar liefst 130 trucks. Andere grote spelers zijn Foodtruck Festival TREK, die het hele land doortrekt deze zomer en het Rrrollend concept dat dit jaar tussen mei en oktober maar liefst 20 steden aandoet.

Dat wordt dus knallen voor alle foodtrucks deze zomer, want naast tientallen soortgelijke foodfestivals als de Rollende Keukens zie je ook steeds vaker een uitgebreid food assortiment op andere soorten festivals. Niet alleen de standaard friet-, hamburger- en kebabtenten, maar een veel groter aanbod. BBQ & Grill, insecten, healthy shakes, crépes, biologisch, sushi en ga zo maar door. Er is keuze genoeg, maar hoe lang blijft dit nog goed gaan? Gaat de foodtruck niet ten onder aan zijn eigen succes?

Door de opkomst van de foodfestivals zijn er in korte tijd ook veel foodtrucks bijgekomen. De NOS schatte het aantal foodtrucks vorig jaar op zo’n 450 stuks. Dit is op zichzelf een goede ontwikkeling, zolang de kwaliteit van de trucks en het eten maar gewaarborgd blijft. Helaas is dit niet altijd het geval. Door de (vaak hoge) bedragen die gasten kwijt zijn, wordt er ook een hoger verwachtingspatroon gecreëerd. Het personeel moet vriendelijk zijn, niemand wil in de rij staan en daar bovenop moet de hoeveelheid én de kwaliteit van het eten ook nog eens goed zijn. En oh ja, het mag niet te duur zijn. Bevalt deze truck niet? Dan zoeken ze de volgende keer één van de andere bbq & grill foodtrucks op en kopen ze daar hun grillburger. Keuze genoeg.

Inderdaad keuze genoeg, maar met 450 (of meer) concurrerende trucks zal het kaf zich uiteindelijk zelf gaan scheiden van het koren waarbij de trucks die kwaliteit bieden tegenover een goede prijs zich wel staande kunnen houden. Want hoe goed de marketing rondom een foodtruck ook is, hoe mooi de gerechten gepresenteerd worden, uiteindelijk verwacht de consument simpelweg kwaliteit. Zeker op een foodfestival.

David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.