Fastfood verandert fast

25 april 2017 – Guido Verschoor blogt over het snel veranderend fastfood aanbod.   

Deze maand publiceerden wij onze visie op de Nederlandse snackbarmarkt. Eén van de uitkomsten die breed werd opgepakt in de media is dat, ondanks dat de daling van het aantal snackbars lijkt te af zwakken, de sector steeds meer concurrentie ondervindt van nieuwe (veelal internationale) toetreders op de markt. Fastfood concepten zoals Five Guys Burgers en Shake Shack, maar ook groeiende ketens zoals Domino’s Pizza dragen een steentje bij aan de verkleuring van de markt.

Op het NOS journaal werden zelfs nieuwe toetreders als Dunkin’ Donuts aangehaald, die ik echter absoluut niet zie als concurrent voor de snackbar. Ik zie mij zelf op zondagavond niet zo snel een rondje maken langs mijn kinderen met de vraag welke donut ze willen ‘voor op schoot bij Studio Sport’. Ook voor de jeugd zie ik het niet echt als een vervanger van het patatje dat ze in de schoolpauze bij de snackbar op de hoek halen.

Naar mijn mening heeft de snackbar juist te maken met een fors groeiend aanbod van gemaksconcepten, die breed inzetten op thuis bezorgen. Daar hoort een Domino’s Pizza bij, maar zeker ook de shoarma, spare-ribs, sushi en Chinees. Daarnaast bezorgen ook de reguliere restaurants er lustig op los en is een omzetaandeel van 10% niet ondenkbaar. De omzet in de bezorgmarkt bedroeg volgens het FSIN in 2016 ruim € 1,7 miljard, een verdubbeling ten opzichte van 2014!

Eén van de van de leukste ontwikkelingen in de snackbarsector vind ik echter de nieuwe toetreders die het snackproduct naar een absoluut hoger niveau tillen, de zogenaamde haute friture. Hier staat ambacht, smaak en kwaliteit centraal. Alles huisgemaakt, van stoofvlees tot kroket, van frites tot mayo. Een collega heeft recent bij een aantal van deze haute friture zaken gegeten en ons lekker gemaakt met zijn verhalen tijdens de lunch. Een aantal van deze haute friture zaken hebben trouwens ook hoog gescoord de afgelopen week in de friettest van het Algemeen Dagblad. Met bij één snackbar de mooie uitdrukking omfietsfriet!

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.