Eten buiten huis hoort bij levenswijze

19-09-2012 – Hoewel de buitenshuisconsumptie in het jaar 2012 naar verwachting opnieuw zal krimpen, blijkt dat eten buiten huis wel bij de gewenste manier van leven hoort. Dit blijkt uit analyses van de nieuwe beleidsmonitor van FoodService Instituut Nederland.

Er wordt een daling van 2.2% over het geheel van alle kanalen verwacht. Dit is te wijten aan het extreem lage consumentenvertrouwen en de achterblijvende bestedingen van de consument. Buitenshuisconsumptie is echter wel iets dat bij de gewenste manier van leven hoort. Vooral concepten met een aantrekkelijke prijs-waarde verhouding blijven het goed doen.

De totale omzet van de buitenshuisconsumptie komt eind 2012 bijna 400 miljoen euro lager uit dan in het jaar 2011. Uit de monitor blijkt dat de consument meer thuis is gaan besteden in plaats van buitenshuis.  

FSIN laat ook zien dat ondernemers in crisistijd kunnen groeien en geeft de 5 belangrijkste ‘do’s’ om nieuwe kansen te creëren:
1.    Consumenten willen een voordeelgevoel hebben; nadruk op prijs-waarde.
2.    Gast betrekken bij selectie- en productieproces van het gerecht.
3.    Meer maatwerk bieden, met name aan ouderen.
4.    Retailkenmerken toevoegen aan de foodservice outlets.
5.    Kostenintensief werk flexibiliseren en uitbesteden.   

Lees meer over dit bericht op Hospitality Management en FSIN.nl

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.