Een verhaal dat klopt als een bus…

22 juni 2018 – Michiel Dröge blogt over een bezoek aan Strijp-S waar hij ervaart dat het verhaal klopt als een bus.

Een verhaal dat klopt als een bus…

Recent bezocht ik Strijp-S, een locatie in Eindhoven waar het voormalige Philipsterrein uit de jaren ‘40 volledig is getransformeerd tot een bruisende zone waar wonen, werken, cultuur en recreatie samenkomen. Klinkt als een reclametekst, niet? Klopt, maar dit is voor mij de ideale manier om een oud stadsdeel te herontwikkelen!

Het is een zonnige vrijdagmiddag en na een lange treinrit kom ik aan op het terrein, waar een grandcafé mij via een uitnodigend terras met open armen ontvangt. Tijd voor een bakje koffie. Er zijn niet veel mensen, maar de mensen die er zijn genieten van relaxte jaren ‘90 muziek op de achtergrond, de mooie oude chesterfield banken en een interieur dat, zonder dezelfde meubels te gebruiken, klopt als een bus. Dat belooft wat!

Het stikt hier van de belevingen! Het eerste wat ik tegenkom na het afrekenen van mijn koffie is een oude schoolbus, die in de berm van een kruispunt geparkeerd staat. Vet! Een escape room. Verder wandelend over het terrein verbaas ik mij over de staat waarin het terrein verkeerd, het lijkt echt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De meeste panden, inclusief originele pijpleidingen, verkeren in originele staat. Het ruikt hier zelfs naar oude industrie! What’s next?

Na een ontdekkingsreis over de retailboulevard beland ik bij het centrale evenemententerrein. Een roestige industriële schoorsteen, recent gebruikt om een fikkie in te stoken, staat prominent voor het centrale grandcafé. Tijd voor een lekker biertje. Ze draaien hier dezelfde muziek als in het eerste café, en dit werd trouwens ook bij de retail gedraaid. Ook de bezoekers en gastvrijheid zijn vergelijkbaar gezellig. Toeval?

De laatste stop is een groot gebouw van 10 verdiepingen. Op de begane grond is een bruisende versmarkt met brouwerij waar het bier om 4 uur al rijkelijk vloeit over de 24 (!) taps tellende bar.
Niet alle verdiepingen zijn al in gebruik, maar in het gebouw zijn indoor- en rooftop kassen, hippe gerenoveerde lofts, creatieve werkplekken, een historische expositie en zelfs VR-gaming. Ik mocht hier als afsluiter zelfs even vrijblijvend kennismaken met de VR-wereld.

Ik heb aan één middag niet genoeg gehad om alles te ontdekken wat de Strijp-S te bieden heeft. Eindhoven heeft dit industrieterrein met succes weten te transformeren tot een aantrekkelijke, eigentijdse en hippe trekpleister. Ik ben gecharmeerd door de combinatie van historie en innovatie, met een knipoog naar duurzaamheid. Een alternatief voor dit terrein was waarschijnlijk sloop en nieuwbouw. Of het dan dezelfde authenticiteit en sfeer had gehad? Dezelfde creatieve ondernemers? Dezelfde (besteding van) levensgenieters? Ik denk van niet. Maar dit klopt als een bus!

Contact

Michiel Dröge, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Michiel is te bereiken via e-mail op michieldroge@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.