Een nieuwe wereld vol met influencers…

13 juni 2019 – Wel of niet samenwerken met influencers? Betalen voor een fotootje, blog of vlog klinkt verleidelijk maar moet je dit wel doen. David Maartense blogt erover!

Een nieuwe wereld vol met influencers…

The White Moose Café, het café in Dublin met een eigenaar die altijd wel in is voor een relletje hier en daar. In 2016 schreef mijn collega Nick hier al over en sindsdien is er niets veranderd. Vorige maand was het weer raak: dit keer was het een influencer die door de mangel gehaald werd. Zij was op zoek naar een kamer en wilde, in ruil voor exposure op sociale media, wel een keer gratis komen overnachten. De eigenaar speelde mee en deelde het gesprek later op eigen sociale media kanalen.

Wat vooral interessant is, is dat ze direct aangeeft niets te melden op haar kanaal op het moment dat er problemen ontstaan tijdens haar verblijf. En hoewel ik hier niet elke influencer door de mangel wil halen en niet elke hotel eigenaar er op deze manier mee omgaat, geeft dit wel de werkwijze aan van sommige influencers. Consumenten staren zich tegenwoordig suf op alle online reviews en populaire reisblogs waarvan blijkt dat je sommige gerust met een korreltje zout kunt nemen. Ondertussen kan het je onderneming maken of breken.

Aan de andere kant komen er onbeperkt influencers bij die inzien dat er niet alleen geld, maar ook gratis eten, overnachtingen, spullen en noem maar op te verdienen valt. Makkelijk verdiend toch? Fotootje hier, vlogje daar. De NOS ging vorige week nog in op het fenomeen en schat het aantal influencers in ons land op 15.000. Ook meerdere horecaeigenaren kwamen aan het woord in het artikel, met sterk verdeelde meningen. Hoewel de voordelen zeker erkend werden (je spreekt bijvoorbeeld gemakkelijk nieuwe doelgroepen aan), wordt de nieuwe aanwas over het algemeen als negatief ervaren. Ze willen vaak direct veel voor weinig, zonder dat daar echt iets tegenover staat.

Het grote voordeel blijft dat 95% van de blogs/vlogs je bedrijf positief in het zonnetje zal zetten. Het zit nou eenmaal in de mens om dankbaar te zijn wanneer je iets voor niets krijgt. Al smaakt het eten voor geen meter en slaap je in een hotelkamer met decoraties uit 1998, een goede influencer weet het verhaal toch nog zo te draaien dat je er goed vanaf komt.

De afweging die gemaakt moet worden lijkt dan ook niet zozeer of je mét iemand in zee moet gaan, maar eerder met wie je in zee gaat. Past zijn of haar kanaal bij je doelgroep? Is hij/zij authentiek? Wat staat er tegenover en past het plaatje in je strategie? Vragen die zwaarder wegen dan het aantal volgers. Kwaliteit boven kwantiteit.

Contact

David Maartense, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.