Een hostel is zo slecht nog niet

16 december 2018 – David Maartense blogt over het negatieve imago dat nog steeds vastkleeft aan hostels. Terecht of niet?

Een hostel is zo slecht nog niet

Vraag eens aan een willekeurig persoon waar diegene aan denkt bij een hostel. Ik heb dit ook gedaan afgelopen maanden. Dit in verband met ons onderzoek naar de hostelbranche, dat we onlangs publiceerde. Om eerlijk te zijn, de reacties verbaasden mij. Het imago dat aan hostels vastkleeft is nog steeds eerder negatief dan positief. Goedkoop, dronken toeristen, onhygiënisch zijn termen die meer dan eens zijn gevallen. Hoewel ik het enigszins begrijp, is het vaak niet terecht. De nieuwe generatie hostels – de Generators, Clink’s en Via Hostels van deze wereld – zijn namelijk allang niet meer zo makkelijk te onderscheiden van een gemiddeld 3-sterrenhotel. Niet op uitstralingsniveau maar ook niet qua kamerprijzen.

Natuurlijk, maak je geen illusies dat je hier geen dronken toeristen hebt die met twaalf man liggen te ronken in één van de dormrooms. Die zijn er zeker nog. De prijs voor een bedje in een dorm blijft immers relatief goedkoop. Maar het grappige is, dat je naast de dronken toeristen nu ook hele nieuwe doelgroepen hebt. Koppels, families en zelfs de millenials op zakenreis. Zij kiezen niet voor een dormroom, maar voor een overnachting in één van de trendy privékamers. Goed ingerichte kamers met een leuk design en alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Ook de lobby’s in deze hostels zijn sfeervol en daarmee niet alleen een plek voor de hostelbezoeker, maar ook voor de local die er komt werken, ontspannen en ontmoeten.

Een goede ontwikkeling vind ik. Bij de nieuwe generatie reizigers speelt beleving, contact met locals en zelfs Instagrammability een steeds belangrijkere rol tijdens het boekingsproces. Factoren die je niet vindt in de klassieke jeugdherbergen in het buitengebied of de stinkende budgethostels in de binnensteden máár die je ook niet vindt in de vele dertien-in-dozijn 3- en zelfs 4-sterrenhotels. Je kunt zeggen dat deze hostels langzaam aan de plek in zijn gaan nemen van de 1- en 2- sterrenhotels, die het al zo lastig hebben.

Ik denk dat het voor niemand die in de logiesmarkt werkzaam is kwaad kan om eens een kijkje te nemen bij één van deze hostels. Puur ter inspiratie. Doe een kopje koffie in de lobby of drink er ’s avonds een biertje. Zo slecht is het allemaal namelijk niet!

Contact

David Maartense, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.