Duurzaamheid – kleine beetjes maken veel mogelijk

17 November 2022 – Leonie van Spronsen blogt in deze serie over kleine en grote acties die hoteliers en horecaondernemers kunnen ondernemen om te verduurzamen met hun bedrijf. Duurzaamheid is het (zakelijke) thema nu en de komende jaren. Ook voor de hotellerie en de rest van de gastvrijheidssector ligt er een grote opgave. Vaak wordt het thema heel groot gemaakt en wordt er direct gesproken over bouwkundig verduurzamen, investeringen en het halen van de doelstellingen van duurzaamheid labels. Allemaal heel belangrijk, maar ook erg op de grote lijn.

Met deze week de energysaver en de AH-bonuspas

In deze serie blogs schrijven wij graag over kleine en wellicht soms iets grotere aanpassingen die hotels, restaurants en aanverwante bedrijven kunnen doen om te zorgen dat hun bedrijf stapje bij beetje duurzamer functioneren. Deze week over hotels en de energysavers in hotelkamers.

In Europa zijn we inmiddels behoorlijk gewend aan de energysaver, het apparaatje naast de deur waar je de sleutel in doet zodra je binnenkomt zodat de elektriciteit gaat werken op de kamer. Echter zijn we inmiddels zo erg gewend dat een ieder weet dat zelf je AH-bonus kaart werkt als je die er in doet. Dit is ook direct het kunstje dat de gemiddelde gast uithaalt als ze de hotel kamer verlaten, een alternatief pasje erin laten zitten en dan kan alles gewoon aan blijven. De vraag is: waarom?

Meestal is het echt niet zo dat de gast per sé alles aan wil laten maar wat de gast wel wil zullen we allemaal herkennen: “nog even mijn telefoon/ipad/airpods/etc. opladen”. Momenteel is het alleen mogelijk op te laden op de hotelkamer als de energysaver inderdaad actief wordt gehouden met een sleutel of alternatief pasje, terwijl de gast er echt niet om geeft of de tv, lampen in de badkamer of wat dan ook aanblijft. De oplossing lijkt (zeker voor nieuwe hotels) ongelooflijk simpel: waarom krijgt elke hotelkamer niet, aan weerzijden van het bed bijvoorbeeld, een stopcontact dat blijft werken ondanks dat de energysaver wordt afgeschakeld.

Een klein kaartje van management in de kamer waar dit op wordt uitgelegd en u bereikt er als hotelier twee doelen tegelijk mee:

  1. De kans dat hierdoor minder elektriciteit wordt gebruikt is levensgroot.
  2. De gast ervaart dat het hotel echt actief meedenkt aan wat zij of hij nodig heeft tijdens het verblijf, dat is een gastvrije ervaring.

De ideeën en oplossingen aangedragen in deze serie zullen afzonderlijk niet het verschil maken maar door al uw goede initiatieven te combineren met inspiratie die u van buitenaf haalt stapelen we samen naar een duurzamere branche.

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.