Dilemma: alcoholvrijbier onder de 18, mag dat?!

30 mei 2016 – Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over het wel of niet serveren van alcoholvrij bier onder de 18.

We hebben de eerste lekkere weekenden achter de rug en ondanks het slechte weer van de afgelopen dagen klaagt de gemiddelde Nederlander weinig over het weer. Altijd leuk om te zien dat iedereen er massaal op uittrekt zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen en de temperatuur een beetje begint te stijgen. Pilotenbrillen, jurkjes, biertje, rosé … lekker hoor die zomer.

Zo spendeerde ik zelf rond Hemelvaart al aardig wat tijd in het park en op het terras. Afgelopen 5 mei lag ik met vriendin, collega en zijn zwangere vrouw heerlijk te genieten van een paar blikjes pils en onze zwangere vriendin van alcoholfrei Heffe weissbier. Altijd leuk om de reacties van voorbijgangers te peilen zodra ze een zwangere vrouw een halve liter bier zien drinken. Nog leuker; je kleine neefje van 12 op het terras een alcoholvrije radler naar binnen laten gieten!

Het is nog niet helemaal geland in de samenleving, de alcoholvrije versnapering maar het wint wel aan populariteit. Het AD berichtte ongeveer een half jaar geleden dat het aantal bierdrinkers dat wel eens een alcoholvrij biertje drinkt in 2015 op 45 procent lag. Ten opzichte van 2011 (26 procent) is dit aandeel dus fors gestegen. Hoe zit dat nou eigenlijk, mag je überhaupt wel alcoholvrij bier schenken aan jongeren onder de 18 jaar?

Zoals de KHN al aangeeft: Dat is afhankelijk van het percentage alcohol dat in het bier zit. Als het alcoholpercentage gelijk of onder de 0,5 volumeprocent alcohol ligt, wordt dit in de Drank- en Horecawet gezien als alcoholvrij. U mag dit dan dus ook schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Let op, sommige alcohol arme bieren bevatten meer dan 0,5 volumeprocent alcohol. Kijk bij twijfel op de verpakking.

Allemaal toegestaan dus zolang het alcoholpercentage onder of gelijk ligt aan 0,5 procent, maar wat doet dit met de beeldvorming van de gast? Wil de horecaondernemer dit eigenlijk wel op zijn terras? Een collega van mij sprak onlangs een strandpaviljoenhouder die er mee gestopt is: geen alcoholvrijbier meer voor jongeren. Het toezicht/controle erop is erg lastig en zorgt voor problemen. Binnen een groep wordt er dan al snel met glazen gewisseld en wordt het wel erg lastig om in de gaten te houden of er nou wel of niet alcohol gedronken wordt. Daarnaast worden de boetes op het schenken van alcohol aan jongeren steeds hoger en worden de controles met een hogere frequentie uitgevoerd.

Complexe situatie dus, hoe speelt u hier op in als horecaondernemer?

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.