De kracht van mengformules

3 oktober 2016 – Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over de kracht van mengformules, iets tegenkomen waar je eigenlijk helemaal niet naar op zoek was. En hoe u daar als horecaondernemer gebruik van kunt maken.

De kracht van mengformules
De afgelopen maanden is het u vast niet ontgaan: blurring! En dan met name de retail die naast een spijkerbroek ook graag een glaasje bubbels willen aanbieden. De horeca is er logischerwijs niet over te spreken, het neemt bezoekmomenten weg en zorgt dus voor serieuze concurrentie voor bijvoorbeeld dag zaken.

In mijn optiek lijkt het alleen een beetje éénrichtingsverkeer te worden, je ziet namelijk maar weinig restaurants die opeens ook spijkerbroeken gaan verkopen. Jammer genoeg mag dit niet onder de huidige wetgeving maar er liggen daar natuurlijk wel tal van kansen, die in het verleden voordat blurring ‘hip en happening’ was al veel voorkwamen. Denk hierbij aan kunstenaars die hun schilderijen of beeldhouwkunsten etaleerden in restaurants met rechts onderin heel bescheiden het prijskaartje!

Toch schoot mij van de week een andere richting door het hoofd. Naast dat ik een groot liefhebber en ambassadeur van gastvrijheid ben kan ik ook erg genieten van auto’s op leeftijd. Ik rijd hier dan ook nog dagelijks in rond, genietend van ieder piepend of krakend geluid dat de gemiddelde oldtimer maakt. Daarnaast handel ik er ook in en heb ik de afgelopen jaren een hoop excentrieke persoonlijkheden ontmoet.

Zo ook een jaar geleden; ik kocht een Austin Mini van naar mijn weten een particulier. Alleen bleek dit niet zo te zijn bij onze kennismaking. De beste man was oud autohandelaar en zag zijn zaak een aantal jaar geleden op de fles gaan na tegenvallende verkoopcijfers. Veroorzaakt in zijn optiek door het internet want opeens had iedereen verstand van auto’s! Na zijn faillissement besloot hij om een winkel te openen in 2e handsmeubels in dezelfde loods waar hij ook nog een oldtimer gestald had staan ter decoratie. Bezoekers die op zoek waren naar een tafel of stoel stuitten tijdens hun zoektocht ook op deze oldtimer. Op slag verliefd!! Door het niet op zoek zijn naar, en de prettige omgeving in tegenstelling tot het omheinde grasveldje waar de gemiddelde autohandelaar zijn exploitatie voert werd de auto direct mee naar huis genomen. Hij stond perplex!

Na de verkoop van zijn eerste klassieker in de 2e handswinkel besloot de beste man hier regelmaat in te brengen met als resultaat dat de oudere auto’s nu als warme broodjes over de toonbank vliegen. ‘’Het kostte me in eerste instantie de kop en nu verdien ik er goed geld mee’’ wist hij mij te vertellen.

En is dat niet juist de kracht van mengformules? Iets tegenkomen waar je eigenlijk helemaal niet naar op zoek bent? Je laten verrassen door een heerlijk wijntje tijdens de lunch en deze vervolgens aan te kopen in een aangesloten winkelformule? Of op een decoratiestuk stuiten tijdens een etentje en dit mee naar huis kunnen nemen? Een extra aankoopmoment creëren!

De afgelopen jaren zijn het aantal horecaconcepten in oude fabriekshallen in rap tempo gestegen, een oldtimer als onderdeel van het interieur zou hier in mijn optiek niet misstaan! Maar ja, ik ben dan ook een liefhebber…

Contact
Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.