‘De horecaondernemer aan het woord’ – Yuhwi Hoebe van De Vooruitgang

31-08-2015 Armand Sol interviewde Yuhwi Hoebe, met wie hij studeerde van 2004-2008. Kort na zijn slagen heeft Yuhwi samen met een vriend het dorpscafé in Bergen overgenomen en omgedoopt tot ‘De Vooruitgang’. Ze waren toen 24 jaar en zijn nu ruim 5 jaar later een hoop meer ervaring verder.

Yuhwi Hoebe - De Vooruitgang“Je moet mensen altijd behandelen zoals je zelf behandeld wil worden.”

Hoe ben je op het idee gekomen om De Vooruitgang over te nemen?

Avontuur – “Eigenlijk een slecht verhaal vind ik zelf! Tijdens Bevrijdingspop in Haarlem 5,5 jaar geleden was het ontzettend druk en konden we amper bij de bar komen. Ik ben toen naar een vriend van mij gegaan die in het Carlton werkte. Aan die bar hoorden we dat er een pand in Bergen te koop stond. Ik kende het goed, omdat ik zelf in Bergen ben opgegroeid en er in de horeca heb gewerkt. Eerst wilde ik het avontuur alleen aangaan, maar uiteindelijk heb ik besloten om er met mijn huidige compagnon Kas in te stappen. We hebben gewoon berekend wat je moet omzetten om het rendabel te krijgen en vrij snel daarna zaten we aan de onderhandeltafel.”

Onderhandelen – “In eerste instantie kwamen we er niet uit met de vorige eigenaar. Doordat we hoorden dat een ander café in Bergen ook op korte termijn zou sluiten, realiseerden we dat we misschien de vaste klantenkring van dat café konden overnemen. Dat maakte het interessanter. Dat café sloot op een woensdag tijdens het WK voetbal in 2010 en op de vrijdag in dezelfde week was onze vuurdoop tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Brazilië. Dat was meteen een succeservaring!”

Investeren – “We waren 24 toen we begonnen en door de jaren heen hebben we veel geïnvesteerd. Het was een smerige oude bende toen we het kochten en het zag er niet uit. We hebben alles gestript en stukje bij beetje opnieuw opgebouwd.”

Wie wil je met de Vooruitgang bereiken?

Dorpscafé – “We zijn echt een dorpscafé voor de inwoners van Bergen en draaien geen Nederlandse muziek. Een ander café dat zich richt op de locals in Bergen doet dat wel, dus daarmee onderscheiden we onszelf. We richten ons op iedereen tussen de 18 en 65 jaar die zich normaal gedraagt en we krijgen bijna geen toeristen binnen. Voor toeristen is het niet uitnodigend omdat we geen terras hebben. Door alle geluidsbeperkende maatregelen die zijn opgelegd door de overheid hebben we nu zeven-dubbel glas en kun je amper naar binnenkijken. Daardoor lijkt het voor mensen die het niet kennen een smoezelig café. Vroeger was Bergen een bruisend dorp met verschillende cafés en discotheken, mensen kwamen uit Amsterdam om hier te stappen. Dat zijn lang vervlogen tijden. De terrassen en cafés die zich richten op de toeristen hebben ’s avonds vrij weinig te doen en vanaf november is het daar helemaal rustig. In ‘De Vooruitgang’ komt de eerste gast om 16.00 binnen en gaat de laatste om 2.00 uur de deur uit.”

 In hoeverre heeft de bezoeker / gast invloed op jouw concept?

“Als ik nu het bedrijfsplan weleens teruglees, dan is er veel veranderd. We wilden bijvoorbeeld qua muziek een pop/rock café zijn, maar na de eerste maanden gaven de jongeren aan dat ze ook graag hip-hop, dance of top-40 muziek wilden horen. Daardoor gingen er een aantal naar andere cafés. Daar heb ik naar geluisterd en actie op ondernomen. Muziek bepaalt de sfeer in een café en we stemmen de muziek altijd af op de gasten die aanwezig zijn. Nu is het overdag vooral classics, rock en soul en verandert dat naar mate de avond vordert in meer in ‘jeugdige muziek’.” 

Woensdag techno DJ’s – “We dachten eerst met live-bandjes te gaan werken, maar dat kost een hoop en levert eigenlijk weinig extra’s op. De eerste avond die we hebben georganiseerd met house-DJ’s stond stampvol en kostte bijna niets. Dat was goud en daar zijn we verder in gegaan. Zo organiseren we op woensdagen in schoolvakanties house en techno-feestjes. Tijdens deze ‘Wauze Woensdag’ zetten we een DJ neer en hebben uit de hele omgeving geen concurrentie. In alle veertig edities is er slechts ééntje rustig geweest. Daardoor hebben we ook grote namen uit de dance scene naar Bergen kunnen halen.”

Snacks tijdens borreltijd – “Wat ik altijd belangrijk vind in een café als dit, is dat je mensen behandelt zoals je zelf ook behandeld wil worden. In ons borreluur tussen 17.00 – 19.00 delen we elke dag snacks, worst of kaasjes uit. Op vrijdag doen we dat uitgebreid met soms wel zeven rondes. Zo krijgen gasten elke keer een hapje tussendoor en blijven ze gemakkelijk twee uur langer zitten.”

Sponsoring – “We hebben een eigen voetbalteam en sponsoren verschillende lokale teams waaronder een honkbal- en handbalteam, zelfs de lokale visclub vergadert hier weleens.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Aanvoelen en inspelen “Ik ben nog nooit de hort op gegaan om te kijken wat ik in mijn eigen café beter kan doen. We doen wat we denken dat goed is, en blijkbaar werkt dat! Het is belangrijk dat je inspeelt op vragen en wensen van de mensen en aanvoelt wat ze willen. We zijn het enige echte dorpscafé in Bergen waar mensen 365 dagen per jaar, zeven dagen in de week van 16.00 tot 2.00 uur terecht kunnen. Hier is het anders dan in een stad. Juist doordat je een bar voor locals bent, heb je heel veel herkenning.” 

Vernieuwen – “Je moet inspelen op je omgeving en blijven vernieuwen. Een klein voorbeeld: vorig jaar was het WK voetbal, dan kopen we een spiksplinternieuwe HD beamer en een nieuwe TV. Daarmee trek je toch meer mensen, en die investering verdien je met gemak terug. Het is zonde als je dan nog met oude meuk zit waar de bezoeker niet op zit te wachten. Dat is hetzelfde als het huren van DJ-apparatuur, je kunt alles huren of je investeert één keer en je hebt het er zo uit.”

Wat is je grootste les geweest?

Startniveau – “Achteraf zou ik in het begin meer geld geleend hebben. Nu zijn we vanaf nul begonnen en duurde het langer om op niveau te komen. We streven naar perfectie binnen de mogelijkheden. Vanuit de overheid krijg je best veel verplichte investeringen voor je kiezen, zoals geluidsbeperkende maatregelen en het rookverbod. Dat zijn investeringen die je liever op een andere manier in je zaak steekt en daar moet je dan een andere financiering voor zoeken. Of je kiest ervoor om lopende schulden af te lossen. Je moet vaak kiezen tussen een perfecte zaak of er ook zelf wat aan over houden.”

Wat zou je willen veranderen?

Baas in eigen huis – “Ik vind het gek dat ik als horecaondernemer geen baas ben in eigen huis. Als ik met nog vier man nazit en de deur uitloop, dan kan ik gezeik krijgen. De overheid ziet dit als het verlengen van de openingstijden. Het rookbeleid is hetzelfde, dat zouden mensen zelf moeten kunnen bepalen. Over het verhogen van de minimale alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar ben ik wel positief. De omzet is sindsdien gestegen en het is beter voor de jeugd en de horeca. Jongeren van 16-17 maken er best vaak een zooitje van en kennen hun eigen grenzen nog niet.”

Wat vind jij de belangrijkste trends waar we rekening mee moeten houden?

Combinatie eten en drinken – “Jonge meiden zie ik veel meer een hapje en drankje doen en niet meer doordeweeks uitgaan. Het is niet meer alleen bier zuipen, de combinatie van eten en drinken wordt steeds belangrijker. Er zullen in de toekomst nog heel weinig kroegen zijn die alleen op het schenken van bier kunnen blijven bestaan. Vroeger werd natuurlijk overal nog gerookt, toen paste het niet om ook eten aan te bieden. We zullen toch meer moeten bieden.”

Barhangen – “Daarnaast willen bezoekers vermaakt worden. Er is tegenwoordig zoveel te doen (festivals, feestjes en de invloed van smartphones), dat het “barhangen” onder jongeren steeds minder populair wordt. De tijd dat een horecaondernemer zijn deuren kon openen en dat het vanzelf wel vol loopt zijn echt voorbij. Je moet blijven organiseren en vernieuwen wil je nog mensen naar je zaak trekken.”  

Wat wil je nog bereiken?

Genieten – “We hebben ervoor gekozen om volle diensten te draaien. We werken allebei 3 dagen per week en besteden één dag uit. Met opstarten en afsluiten werken we van 15.00 tot 3.00 uur. We draaien allebei zo’n 40-45 uur per week maar zijn wel vier dagen vrij. In het begin werkten we 60 uur in de week, maar dat is niet leuk meer. Je moet gezellig doen in een dorpscafé, en dat trek je niet als je dat zes dagen achter elkaar doet. Je moet lekker genieten van het leven!” 

Maak er iets leuks van! – “We leven in een wereld die draait om geld, dus het is heel belangrijk om er genoeg van te hebben wil je een onbezorgd leven kunnen leiden. In mijn leven wil ik vooral gelukkig en een lekker relaxed zijn. Het is een bewuste keuze om niet zes, zeven dagen in de week te werken, ik zou daar niet gelukkig van worden. Je bent maar één keer op deze aardkloot, dus maak er alsjeblieft iets leuks van!”

Armand Sol over deze reeks interviews: “Als eMarketeer ben ik dagelijks bezig met doelgroepen en ijkpersonen. Mijn interesse naar de mens achter deze doelgroepen en hun visie op het ondernemerschap werd steeds groter. Tijdens gesprekken met de adviseurs van Van Spronsen & Partners en verschillende klanten merkte ik hoe interessant en leerzaam ondernemers over hun vak en motivatie kunnen praten. Vandaar deze reeks interviews met gedreven ondernemers. Ik krijg veel inzicht in die mens achter de doelgroepen en we realiseerden ons dat de persoonlijke verhalen ook motiverend voor onze lezers zijn.”

Yuhwi Hoebe van De Vooruitgang

Bekijk ook de eerdere interviews in deze serie met Joost Aartsen (Tosti Creative), Daniël Saat (Restaurant Spirit), Piet Hekker (De Bakkerswinkels), Hans de Bont (Restaurant de Moerbei*) en Ronald Voogel (Restaurant Chapeau!**).

Meer Blogs
28 september 2023 - Angelique van Laar vertelt hoe hoog het onbelaste gedeelte van de reiskostenvergoeding in 2023 is. Je mag de...
26 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over de mogelijkheid die er ligt voor restaurants om de buurt waarin ze...
19 september 2023 - Een blog van Marjolein van Spronsen over wiens probleem het is als je gasten komen klagen. Een...
14 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over een recente ervaring die ze had in een hotel waar ze zakelijk ging...
12 september 2023 – Een blog van Robin van Spronsen, over hoeveel McDonald’s vestigingen in Nederland glutenvrije opties...
07 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over de opgave die er voor de horeca ligt met betrekking tot...
05 september 2023 – Een blog van Robin van Spronsen, over hoe simpel het is om je gasten met veel voedselintoleranties of...
31 augustus 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over een recente ervaring aan boord bij de KLM die haar deed herinneren dat...
29 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe belangrijk online aanwezigheid is voor restaurants, om in contact te...
25 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over een Italiaanse pub in een klein dorpje, dat glutenvrije en veganistische...
17 augustus 2023 – Een blog van Niek Timmermans over horecaconcepten die zo ver zijn met automatisering, dat je er geen mens...
15 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe het is om met voedselintoleranties op een autovakantie te gaan. Kunnen...
10 augustus 2023 – Een blog van Marjolein van Spronsen, een babyboomer, met als onderwerp je hotel boomer proof maken, met het...
08 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe duidelijk je moet aangeven dat je bepaalde voedselintoleranties hebt....
27 juli 2023 – Leonie van Spronsen blogt over hoe normaal we het vinden om vooraf te betalen (een jaar van tevoren!) voor een...
21 juli 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe ze de eerste keer uit eten ging nadat ze de lijst met voedselintoleranties te...
12 juli 2023 – Leonie van Spronsen blogt over de modetrend: ‘Quiet Luxury’. Wat kan de horeca met deze...
08 Juni 2023 - Adviseur Leonie van Spronsen blogt over wie de horecaondernemer loonsverhoging geeft in de tijd van stijgende...
31 mei 2023 – Een blog van adviseur Niek Timmermans over de noodzaak van automatisering in de...
12 april 2023 – Leonie van Spronsen blogt over een kleine blurb die ze tegen kwam in een tijdschrift over ‘Caviar Bumps’,...
22 Maart 2023 – Een blog van Marjolein van Spronsen met een idee voor op het terras: een Bicicletta bar! Bicicletta Bar voor...
15 februari - Een blog van Leonie van Spronsen waarin zij bespreekt wat het sportevenement-effect is op de hotellerie en...
8 februari 2023 – Een blog van Niek Timmermans met een toelichting op hetgeen hij tijdens de podcastserie ‘alledaagse...
11 januari 2023 - Marjolein van Spronsen blogt over de oude Japanse techniek van het dry-aging van vis, er zijn zelfs viszaken in...
4 Januari 2023 – Niek Timmermans blogt over practice what you preach met betrekking tot duurzaamheid. Na een lange wandeling...
7 december 2022 - Marjolein van Spronsen blogt over het fenomeen, laptoppen! Zijn halve ‘pods’ tegen een muur een...
30 November 2022 – Leonie van Spronsen blogt in deze serie over kleine en grote acties die hoteliers en horecaondernemers...
23 November 2022 - Niek Timmermans blogt over het nut van een haalbaarheidsonderzoek. Als ondernemer of aspirant-ondernemer...
17 November 2022 - Leonie van Spronsen blogt in deze serie over kleine en grote acties die hoteliers en horecaondernemers...
10 februari 2022 – Onze collega Cas van Vuure blogt over hoe robotbezorgers de pakket- en voedselbezorging in de toekomst...
2 februari 2022 – Marjolein van Spronsen blogt over een initiatief uit Californië waar horecabedrijven een ‘plate pass...
7 januari 2022 - Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Dat is 35 jaar ondernemen Vandaag, 7 januari...
21 december 2021 – Leonie van Spronsen maakt de balans op van 2 jaar horeca in een pandemie. Horeca: zullen we proberen...
1 oktober 2021 - In deze blog schrijft Leonie van Spronsen over dat het tijd is dat de horeca, leisure & cultuur weer gaan...
8 juli 2021 – Leonie van Spronsen blogt over een ijzersterk restaurantconcept van oorsprong uit Parijs, maar met nu ook...
1 april 2021 – Marjolein van Spronsen blogt over een potentiële nieuwe gast, de hond! Alhoewel de focus door Covid-19 bij...
12 maart 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het fenomeen ‘Dark Kitchens’. Momenteel is het nog vooral op de fastfood en...
11 maart 2021 – Marguerita Vogelsang blogt over de Dark Kitchens, zij denkt dat het niet de vraag is of de trend...
10 maart 2021 – Niek Timmermans doet een oproep om de horeca nog even door de laatste weken van de lockdown te helpen en...
9 maart 2021 - Leonie van Spronsen blogt over het volledig zat zijn van de horeca lockdown. Ze heeft zoals velen onder ons zin...
4 maart 2021 – Niek Timmermans blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk...
25 februari 2021 – een blog van Leonie van Spronsen over Iced Coffee, enorm populair in Amerika waar het zelfs tijdens...
22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met...
22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers...
8 februari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over contactloze gastvrijheid in het vakantiepark 2.0. We worden er...
25 januari 2021 – Adviseur Niek Timmermans, blogt over wat gemeenten kunnen doen om, zodra de horecasluiting...
12 januari 2021 - Leon Kortstra blogt over wild op tafel zetten in het wildseizoen. In een tijdsbeeld waarin we onze...
6 januari 2021 – Marguerita Vogelsang blogt over wandelingen door steden onder het genot van een warm drankje zoals...
11 december 2020 – Leonie van Spronsen stelt voor dat degene die het zich kunnen permitteren deze kerst eens echt ontspannen...
25 november 2020 - De Tegemoetkoming Vaste Lasten betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers. De...
13 november 2020 - Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met...
15 oktober 2020 - Een blog van Hans van Spronsen waarin hij zich afvraagt hoe we er in Nederland voor kunnen zorgen dat de horeca...
7 augustus 2020 – Leonie van Spronsen blogt over een nieuwe dranklijn dat uit Amerika komt en nu ook op de Nederlandse markt te...
14 mei 2020 – Weer een update met informatie over de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus. Wat kunt u doen om...
7 mei 2020 - Leonie van Spronsen blogt over ondernemen terwijl het coronavirus nog onder ons is. De eerste reserveringen zijn al...
9 april 2020 – Weer een update met informatie over de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus. Wat kunt u doen om...
18 maart 2020 – Marjolein van Spronsen blogt over ondernemerschap & het coronavirus. Ze geeft voorbeelden uit het...
31 janauri 2020 - Leonie van Spronsen blogt over het tankstation, wat gaan we doen met de tankstations als er steeds meer...
19 november 2019 – Niek Timmermans blogt over de hippe collabs & crossovers. Hoe hip en populair zijn deze begrippen in...
14 november 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over het duurzaam ontbijten in hotels. Ze gelooft niet meer zo in grote...
28 oktober 2019 - Marjolein van Spronsen over de ontwikkelingen op het gebied van vegetarische burgers… Zij vraagt zich af...
22 oktober 2019 – Niek Timmermans geeft zijn visie op ontwikkelingen langs de Noordzeekust. Regelmatig wordt mij...
1 oktober 2019 – Nick ten Hove blogt over de ouderwetse etiquette in de horeca, soms zelfs een beetje vrouwonvriendelijk. Dit...
27 september 2019 – Niek Timmermans blogt over praktische gevolgen van het rookverbod in de rookruimtes van de horeca, dat...
26 juli 2019 – David Maartense blogt over hoe je creatief kunt omgaan met publiciteit rondom de horeca. Een ondernemer uit...
23 juli 2019 – Guido Verschoor geeft zijn visie op de binnenstad bekeken door zijn horecabril. Horecabril Zoals bekend...
22 juli 2019 – Niek Timmermans blogt over een poster om personeel te werven, waar hij tegenaan liep. Iedere uiting is een vorm...
20 juni 2019 – Voorpret is een deel van de belevenis toch? Marjolein van Spronsen blogt over hoe je als hotel onderdeel kunt...
13 juni 2019 – Wel of niet samenwerken met influencers? Betalen voor een fotootje, blog of vlog klinkt verleidelijk maar moet...
7 juni 2019 - Lennert Rietveld blogt over de worsteling van kleinschalige hotelbedrijven met het gebruik van marketing en het...
23 mei 2019 – Niek Timmermans blogt over boulderen. Hij hoorde erover en is het gaan proberen en heeft daarna de rest van zijn...
22 mei 2019 – Vera Rauwerda blogt over duurzame initiatieven, natuurlijk zijn niet alle initiatieven voor elk concept...
17 mei 2019 – Algoritmes die in de toekomst een recensie over je bedrijf schrijven? Wie weet! David Maartense blogt over...
15 mei 2019 - Micha blogt over hoe de millennial ‘beleving’ in horeca ondernemingen ervaart. Ook zij genieten van...
9 mei 2019 – Guido Verschoor geeft op basis van de cijfers een devies aan horecaondernemers: “let me entertain...
6 mei 2019 – Demi Poppe blogt over de flexibele hotelaccommodaties, in haar ogen een duurzaam hotelconcept voor de toekomst....
1 mei 2019 – Nick ten Hove blogt over de enorme populariteit van speciaalbieren en het effect op de marketing van de...
18 april 2019 – David Maartense blogt over de eco labels in de toeristische sector. Wat zegt zo’n eco label nou eigenlijk...
16 april 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over dat je altijd om een review mag vragen… ter plekke, persoonlijk, in een...
12 april 2019 – Bart van Beest blogt over gastvrijheid inzake het betalingsverkeer. Natuurlijk begrijpt hij de...
10 april 2019 – Nick ten Hove blogt over de term ‘horecatijgers’ en geeft het voorbeeld van de campagne voor het werven van...
8 april 2019 – Naar aanleiding van berichten dat horeca oprukt in binnensteden en shoppingmalls, vaak ten koste van retail,...
5 april 2019 – Vera Rauwerda blogt over het inzetten van robots in de horeca naar aanleiding van een bezoekje aan Mr. Mofongo in...
4 april 2019 - In samenwerking met www.horecatrends.com verzorgt Lennert Rietveld trendpresentaties voor horeca-en...
2 april 2019 – Demi blogt over het uitsterven van fooi in de Nederlandse horeca. Wat zijn hier de oorzaken van? Het...
Leiden, 1 april 2019 - Micha blogt over het vooroordeel dat veel mensen hebben bij het gedrag van gamers. Kunnen e-sport cafés...
Leiden, 22 maart 2019 - De afgelopen 10 jaar is het aantal pannenkoekenrestaurants in Nederland toegenomen van 321 naar 390...
21 maart 2019 - Niek Timmermans blogt over het nut, of beter gezegd, de noodzaak van een leisurevisie. Waarom je niet vanuit...
4 maart 2019 – Nick ten Hove blogt over 0.0% bier. Toen hij vroeger achter de bar stond was Spa Rood verreweg het populairste...
25 februari 2019 – David Maartense blogt over een nieuw verschijnsel in de bezorgmarkt. De virtuele restaurants, ook wel...
25 februari 2018 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het effect...
15 februari 2019 – Guido Verschoor reageert op een artikel waarin de gegevens werden gebruikt van zijn onderzoek...
7 februari 2019 –David Maartense blogt over sociale media en het gebruik van de juiste kanalen. Welke social media platform...
30 januari 2019 – Vera Rauwerda blogt over dat zij ouderwetse maar zeker erg gezellig concepten ziet ontstaan in de...
28 januari 2019 – Guido Verschoor blogt over hotelbeleid door gemeentes, alhoewel hij signaleert dat er steeds meer...
10 januari 2019  – Niek Timmermans blogt over Virtual Reality Gaming locaties, welk type heeft de toekomst? Levensduur...
7 januari 2019 – Lennert Rietveld vraagt zich in deze blog af of mensen in de horeca willen werken in een bedrijf waar alles al...
31 december 2018 – Guido Verschoor blogt over vleesconsumptie of met name de niet-vleesconsumptie dat een ‘hot’ item is...
27 december 2018 – Demi Poppe blogt over storytelling als reclame uiting en hoe kun je dat in de horeca toepassen? De emo...