De horeca schreeuw

17 februari 2016 – Bram Kosterink, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies blogt over het ‘motiverende’ effect van het schreeuwen naar je personeel in de horeca.

Ik heb het nooit begrepen, niet tijdens mijn gastheer periode maar ook niet als ik het op televisie tegenkom. De alom bekende horeca schreeuw van chefs en maîtres. Begrijpen is misschien het verkeerde woord, ik begrijp als geen ander waarom het gedaan wordt. Maar bereikt het ook daadwerkelijk wat je er mee wilt bereiken? Ik neem toch aan dat je je personeel op scherp wilt zetten en voorkomen dat fouten niet nog eens worden gemaakt.

Ook in de bediening gebeurt het regelmatig dat gastheer & -vrouwen even op hun plek worden gezet. Tafel vergeten in te dekken? Net te laat begonnen met het inschenken van de wijn? Gerecht niet goed weten uit te leggen? Bereid je dan maar vast voor op wat komen gaat. Een tirade in de back office heb ik dikwijls meegemaakt. En ook een flink aantal voorbeelden van correcties waar de gasten bij zijn, wat in mijn ogen helemaal fout is! Toch heeft dit er nooit voor gezorgd dat deze kleine foutjes volledig verdwenen. Het is volkomen menselijk om wat te vergeten of een kleine fout te maken, horeca is mensenwerk en waar mensen werken worden fouten gemaakt.

De continue druk die wordt uitgeoefend op je personeel kan verlammend werken. Leg de druk zo hoog dat je geen fouten mag maken en je hoofd loopt over met punten die je niet mag vergeten. Het gevaar? Een gastheer/kok die als een kip zonder kop gaat rondlopen, met als gevolg een rampzalige avond voor hem of haar en waarschijnlijk ook voor je gasten.

Ik heb altijd prettiger en met minder fouten gewerkt in omgevingen waar een ontspannen manager rondliep, een motivator. Op de avonden dat schreeuwende leidinggevenden vrij waren, merkte ik aan mijzelf dat ik relaxter werkte en zonder extra fouten. Benieuwd ben ik nog steeds of dit daadwerkelijk verschil maakt voor de gast. Ik kan er alleen naar raden maar ik denk absoluut van wel.

In mijn ogen schreeuwt een manager niet maar motiveert hij of zij. Een klein verschil voor de manager een wereld van verschil voor je personeel en gasten!

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.