De computer als chefkok?

20 oktober 2014 – Een coole gadget voor kekke zaken zul je bedoelen! Het bericht op Nu.nl kopt hoopvol: De creatieve computer ‘Hoe machines chef-kok en arts worden? Watson, het cognitieve computersysteem van IBM heeft een barbecuesaus in elkaar gedraaid, blijkt uit het artikel. Dat is nog een stukje ‘doorontwikkelen’ voordat we bij de functie van chef zijn. Boeiend is dat de Watson de mogelijkheid heeft van het oneindig combineren en kunnen onthouden van smaken, zoals in het stuk vermeld staat. IBM is met dit cognitieve computersysteem aan het testen wat er gebeurt als een machine creatief wordt.

Gastronomixs

Combineer deze computer met smaak-platforms zoals Gastronomixs (van Jeroen van Oijen en Inge Meijs met bijvoorbeeld Jonnie Boer deze maand als gastchef) en Foodpairing, en je hebt een proef-computer die te gekke dingen kan maken, mét smaak. Dit lijkt me een erg coole gadget voor avant-garde restaurants die wat verder gaan met hun gerechten en hun foodconcept.

Wordt de chef echt vervangen door een computer?

Maar is dit de vervanger van de chef-kok in het merendeel van de restaurantkeukens? Moeten alle leerling koks, zelfstandig werkende koks, sous-chefs en chefs zich enorm zorgen gaan maken? Als de computer straks gerechten kan bedenken, kan proeven, kan bereiden, borden kan opmaken, leveringen kan controleren, de prijs / kwaliteit in de gaten kan houden, communiceren met het team en de bediening, dan wel. Als je het zo op een rij zet, kunnen er wel een hoop handelingen worden geautomatiseerd en verbeterd worden. Maar alle taken geven ook aan dat het nog wel een tijdje duurt alvorens we de menselijke factor geheel kunnen uitschakelen. Natuurlijk zal deze robotisering zich in de voedselproductie steeds verder doorzetten maar eer een chef volledig vervangen kan worden, zijn we een stuk verder in de tijd. Dus voorlopig kunnen onze koks het rooien met het ‘fingerspitzengefühl’, de ‘gezichtsfunctie’ en de ‘passie’ voor het vak. Knappe computer die dat kan vervangen..

Lennert Rietveld, senior-adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies.

Linkedin

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.