De arcadegames zijn terug!

29 januari 2018 – David Maartense blogt over de revival van de arcadegames binnen de horeca en leisure! De redding van het bruine café?

De arcadegames zijn terug!

Eén van de leukste ontwikkelingen die nu gaande is binnen de horeca- en leisurewereld is de wedergeboorte van de arcadegames. In het buitenland zien we steeds meer brouwerijen die hun gasten niet alleen lokken met zelf gebrouwen biertjes, maar ook met de meest legendarische spellen van vroeger. Flipperen, air-hockeyen, poolen, noem maar op. Eén van de leukste voorbeelden van afgelopen tijd is The Four Thieves Pub in Londen, die een op afstand bestuurbare racebaan aan de pub toevoegde.

In Nederland hebben we ook een aantal horeca- en leisure gelegenheden waarbij gasten weer even terug de tijd in kunnen gaan. Zo heb je in Amsterdam twee TonTon Clubs (binnenkort drie) die naast de old-skool arcade games ook lokale bieren en Japanse gerechten serveren. Om het dagje gamen af te maken kan de liefhebber dan blijven slapen in het Arcade Hotel, ook gelegen in Amsterdam.

In Utrecht vind je zelfs de grootste arcade hal van de Benelux met een oppervlakte van 1.000 m2. Dit concept is te vergelijken met het Pirateneiland, dat vroeger op de Pier in Scheveningen gevestigd was. Hoe beter je je best deed op de spellen, hoe meer kaartjes er uit de machines kwamen. Meer kaartjes betekende een mooiere prijs.

In het oude V&D Pand in Zoetermeer is onlangs het Nationaal Video Game Museum geopend waarbij je de geschiedenis van videogames kunt ontdekken. Dit allemaal op een interactieve manier waarbij alle spelcomputers, homecomputers en arcadekasten voor je klaarstaan.

Er zijn inmiddels ook al genoeg voorbeelden te vinden van concepten die zich primair bezig houden met een bepaalde game/sport en waarbij het eten en drinken bijzaak is. Denk aan de populaire PingPong-bars, waarvan er inmiddels al meerdere te vinden zijn in Amsterdam, maar ook darts zoals de Flight Club Darts in Londen, Midgetgolf – Puttshack in Londen, Cornhole – Bangarang in Toronto en bordspel barren, zoals Randolph Gaming Pub in Montréal.

Buiten de gezelligheids- en arcadespellen is er ook een grote groep die zich professioneel met gamen bezig houdt. De eSports markt is een markt die de afgelopen jaren flink is gegroeid. Meltdown is een keten dat hierin meegroeit. Zij bieden een verzamelplek voor gamers en fans die gezamenlijk naar toernooien kijken en zelf maar al te graag een game spelen.

Kortom, de opkomst (wedergeboorte?) van de arcadegames en andere spellen is een leuke ontwikkeling voor iedereen die van een spelletje op zijn tijd houdt. Ook de combinatie met brouwerijen of kroegen die het zwaar hebben, is er eentje die past. En hoewel ik niet specifiek voor Tetris of een flipperkast naar de kroeg zal gaan is de kans groot dat ik één of twee biertjes meer bestel op het moment dat ze er wel staan. High score!

Contact

David Maartense, medewerker marketing en communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.