Dark Kitchens | Virtuele restaurants in opkomst

25 februari 2019 – David Maartense blogt over een nieuw verschijnsel in de bezorgmarkt. De virtuele restaurants, ook wel Dark Kitchens genoemd, zijn inmiddels ook in Nederland terug te vinden. Wie of wat zijn deze restaurants eigenlijk?

Dark Kitchens | Virtuele restaurants in opkomst

Sinds kort te bestellen in Amsterdam: Allerhande kookt. Inderdaad, de gerechten uit het bekende Albert Heijn boekje worden nu gewoon bij je thuis bezorgd. Het is de eerste horecakeuken van de supermarktketen, die bij succes ongetwijfeld verder in Nederland uitgerold zal worden. De gerechten worden voorbereid in een zogeheten Dark Kitchen ofwel Spookkeuken, dit zijn keukens waar alleen gekookt wordt voor bezorgdiensten en niets anders. De keuken van de AH zal dienen als productiepunt voor zowel de bezorging naar thuisadressen als naar de nieuwe eethoeken van de supermarkt.

De Dark Kitchens zelf zijn niet nieuw. De bezorgmarkt is booming en dat zorgt voor meer aanbieders van delivery, ook zonder ‘echt’ restaurant. In steden als New York en Londen is het een bekend fenomeen. Deliveroo kwam een aantal jaar geleden met hun Roobox containers, containers zonder ramen die ondernemers kunnen huren om hun capaciteit en marktruimte te vergroten. In Londen bestaat er zelf een Roobox-park, met 11 containers waar alleen werknemers en bezorgers te vinden zijn.

Ook UberEats ziet het concept van Dark Kitchens wel zitten, een artikel op FoodService Instituut zoomde hier verder op in. Uber heeft inmiddels al duizenden virtuele restaurants in honderden verschillende steden wereldwijd. Hiervoor maken ze gebruikt van hun data, waarin ze zien welk type product er mist in die bepaalde regio. Vervolgens wordt er een samenwerking aangegaan met een bestaande lokale ondernemer en de winst wordt ‘netjes’ verdeeld. Het leuke is, de besteller heeft geen idee dat het virtuele spookrestaurants zijn.

In Nederland kennen we Bright Kitchens, een soortgelijke start-up binnen dit nieuwe type restaurant. Zij hebben vijf virtuele restaurants die bezorgen vanuit één locatie in Amsterdam. Via de bekende bezorgplatforms Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats bestellen klanten hier de vegan gerechten van de ‘restaurants’ Vegan Burger Brothers en Las Vegan.

Het is een kwestie van tijd voordat UberEats naar Nederland komt met hun virtuele keukens. En ook Bright Kitchen is ambitieus met de wens van 50 restaurants de komende vier jaar. Restauranthouders met bezorgservice kunnen de borst dus natmaken. Waar het bezorgen voor deze groep nog steeds een ‘extra’ omzetkanaal is, is het voor de ‘spookkeuken-ondernemers’ een volledig businessmodel, met effectief ingerichte keukens en flink minder kosten.

Hoe de markt gaat reageren met tientallen nieuwe virtuele restaurants is nog afwachten. Eén voordeel hebben de virtuele restaurants in ieder geval: de stinkende, onverzorgde bezorgers lopen niemand in de weg met hun megatassen. Net als vroeger, bij de afhaal bij de traditionele Chinees om de hoek.

Contact

David Maartense, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.