Dark Kitchens anno 2021

11 maart 2021 – Marguerita Vogelsang blogt over de Dark Kitchens, zij denkt dat het niet de vraag is of de trend groot zal worden in de Nederlandse markt maar is meer benieuwd wanneer dit zal gaan gebeuren. Maar het is wel een ander soort ondernemer die geschikt is voor dit concept.  

Dark Kitchens anno 2021 

In 2019 schreven wij al over de opkomst van virtuele restaurants, de zogenaamde ‘Dark KitchensHet concept overgewaaid vanuit Amerika bestaat uit keukens waar alleen gekookt wordt voor bezorgdiensten zonder bedienend personeel en zitplekken. Maar is dit concept echt zo in opkomst zoals we destijds verwachtten?   

We lezen in de media steeds vaker over het vertrouwen in dit bedrijfsmodel, het zou een groot succes zijn. Minder personeelskosten, lagere huisvestingskosten en efficiëntere bezorgtijden. Juist nu in de huidige Corona omstandigheden lijkt dit een goed alternatief gezien vaste lasten vaak moeilijker gedekt worden. Op Horecatrends schreven wij bijvoorbeeld al over Pastabar TITO. Een nieuwe pastabar in Antwerpen dat dit voorjaar zijn deuren opent maar tot die tijd, vanwege Corona, als Dark Kitchen draaiende is. 

De afgelopen maanden, terwijl de horeca gesloten was, waren we getuige van een shift in onze eetgewoonten. We konden niet meer lekker uit eten en bestelden daarom meer dan ooit onze maaltijden thuis. Restaurants die eerst niet aan bezorgen deden, proberen door dit “nieuwe” verdienmodel het hoofd boven water te houden. Momenteel voldoet elk horecabedrijf dat aan take-out of bezorgen doet aan de meeste criteria van een ‘Dark Kitchen’. De concurrentie op de bezorgmarkt is hoog maar in hoeverre maken Dark Kitchens hier deel van uit?  

Het succes in Nederland lijkt nog beperkt. En dat is interessant nu dat de bezorgmarkt zo hard groeit. Op enkele grote namen na, zoals Amsterdamse chefs Ron Blaauw en Michiel van der Eerde, zien we weinig chefs die daadwerkelijk zijn overgegaan naar het model van een ‘Dark Kitchen. Daarnaast zijn er natuurlijk wel wat bedrijven die zich hier volledig op richten, zoals Bright Kitchen, maar voor nu lijkt het daarbij te blijven. 

Ik denk dat deze splitsing, tussen de typische horecaondernemer die een volledig restaurant runt en de bedrijven die zich volledig richten op deze Dark Kitchens, na verloop van tijd duidelijker zal worden. Naar mijn mening is dit te wijten aan de aard van de horecaondernemer. Voor een horecaondernemer is er niets mooiers dan een vrijdag of zaterdag met een volle zaak vol genietende gasten. Het concept van een ‘Dark Kitchen trekt een ander soort ondernemer aanéén die juist potentie ziet in de bezorgmarkt. 

Waar restaurants nu tijdelijk functioneren als bezorgrestaurant zal het merendeel hiervan na de Corona sluiting dan ook weer teruggaan naar het originele restaurant concept. De echte hype van Dark Kitchens in Nederland kan daarom nog wel even duren. De vraag is echter niet of de trend groot zal worden in de Nederlandse markt maar is meer wanneer dit zal gaan gebeuren. Uiteindelijk zijn de mogelijkheden natuurlijk groot; boxen, made-to-order verse maaltijden, maaltijden vanuit verschillende keukenrichtingen en de mogelijkheid om op de zakelijke en particuliere markt te focussen.  

Wat ik wel weet is dat ik weer lekker uit eten ga zodra het kan, waar de heerlijke smaken ook worden aangevuld door vriendelijke service en gezellige sfeer. Ik kan niet wachten! 

Marguerita Vogelsang, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via margueritavogelsang@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn. 

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is 34 jaar actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche. 

 

 

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.