Creativiteit op commando?

5 September 2016 – Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij de Van Spronsen & Partners Groep blogt over creativiteit in de horeca.

Zou het zo werken? Zouden chefs die elke keer weer iets nieuws verzinnen dit zo maar kunnen? Ik geloof er niets van. Volgens mij is creativiteit een effect van veel oefenen, trainen, prikkels om je heen verzamelen en allerbelangrijkste: afstand nemen. De deur uit, je werk achterlaten en ervaring op gaan doen.

Recent hoorde ik een interviewer die een top chef vergeleek met een sporter. De één is altijd met zijn sport bezig en de ander gaat zelfs in zijn vrije tijd nog uit eten. Ik denk dat veel ondernemers zich hierin herkennen en zich realiseren dat als zij hun creativiteit willen inspireren dat zij dan regelmatig de deur achter zich dicht moeten trekken. Van te voren moet er dan onderzoek zijn gedaan naar waar je inspiratie wilt gaan opdoen. Andere landen, andere chefs, kijken naar wat anderen doen met hun lokale producten. Natuurlijk moet je in vakanties de combinatie werk / vrije tijd met de familie goed in de gaten houden. Ik ben met zo’n fanatieke ondernemer getrouwd, wij hebben eens tijdens een rondreis naar Dubai, Thailand, Singapore en Maleisië heel veel malls van binnen gezien! Honderden foto’s gemaakt omdat stadsontwikkeling ook zijn werkveld is. Een ‘normale’ vakantie betekent veel rondreizen en zoveel mogelijk hotels en restaurants bezoeken. In twee weken acht hotels is geen uitzondering voor ons en echt overal doe je ervaring op. Punten die je geweldig vindt en soms van die momenten die je echt niet wilt meemaken als gast, maar altijd leerzaam!

Dus als jij een geweldige hotelier wilt worden, ga dan veel reizen! Doe research en ga kijken bij collega’s. Een top chef worden? Veel oefenen en veel uit eten gaan en ook een beetje sporten om in shape te blijven ;-). In de bediening willen stralen? Ga vaak uit eten en ervaar wat je zelf prettig vindt. Als ondernemer moet je daarnaast ook je personeel motiveren zich te laten inspireren. Want als alles uit jouw koker moet komen wordt het steeds moeilijker om je creativiteit aan te spreken! Ik geloof dat creativiteit op deze manier te trainen is en dat iedereen daar uiteindelijk in zijn werk happy van wordt. Naarmate je ouder wordt en veel geoefend hebt, ja dan kun je bijna op commando creatief zijn!

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.