Creativiteit is het recept

7 mei 2020 – Leonie van Spronsen blogt over ondernemen terwijl het coronavirus nog onder ons is. De eerste reserveringen zijn al weer gemaakt en ze heeft heel veel zin een terrasje te gaan pikken! Toch heeft ze de afgelopen weken door nood ingegeven ideeën gezien die ook geweldig zijn als straks alles weer kan!

Creativiteit is het recept

Gisteravond hebben we eindelijk verlossende woorden gehoord van de Minister President, 1 juni mogen we de horeca weer opstarten, hallelujah! Een zucht van opluchting ging ongetwijfeld door de branche. Al is de weg nog vol obstakels, we hebben nu ten minste een beetje een beeld van het tijdpad dat doorlopen moet worden om samen het nieuwe ‘normaal’ te creëren. Buiten alle economische ellende die horecaondernemers hebben moeten doorstaan de afgelopen maanden zijn er toch ook een aantal positieve fenomenen ontstaan waarvan ik van harte hoop dat die onderdeel zullen gaan zijn van de branche in de toekomst.

We hebben de afgelopen maanden de ontelbare creatieve invullingen van het bezorgen van een maaltijd gezien. Er zijn grote stappen gezet in de innovatie van het bezorgen, wij aten zelf een perfect rosé gebakken stukje kalfsfilet van Central Park in Voorburg, dat zelfs na opwarmen in de oven nog geweldig was. Er zijn creatieve manieren bedacht om mensen te laten genieten van een culinair diner terwijl ze zelf alles moesten afmaken, bijvoorbeeld met video’s zoals Dennis Huwaë en zijn team van Daalder doen. In Schoorl bij Hotel Merlet ontwikkelden ze een sterrendiner dat op je hotelkamer wordt geserveerd. Natuurlijk allemaal door nood ingegeven ideeën, maar veel is ook  leuk als alles weer kan. Hoe leuk is het om een prachtig diner te maken met je geliefde en dan als toetje in de privacy van je eigen huis hem of haar ten huwelijk te vragen?

Daarnaast zien we chefs die elkaars menu’s promoten en verkopen, supermarkten die maaltijden van lokale restaurants verkopen, maaltijdboxen van lokale restaurants die worden aangevuld door wijnwinkels, de Kaasbar Amsterdam die een borrelplank samenstelt dat bezorgd wordt met biertjes van ‘Gebrouwen door Vrouwen’ en zo zijn er nog legio voorbeelden. Voordeel is de gezamenlijke promotie waardoor elkaars publiek wordt voorgesteld aan beide zaken.

Horecaondernemers die samenwerken om de lokale politiek aan te spreken op Ameland, horecaondernemers op de Nieuwmarkt in Amsterdam die één plan maken om van het hele plein één groot terras te maken en alles veilig te regelen zodat alle individuele zaken overeind blijven. Kortom een saamhorigheid die we niet echt kennen in de industrie, maar nu wel zal gaan leiden tot het voortbestaan van een deel van de horeca.

Ik hoop van harte dat deze en andere positieve initiatieven bij ons blijven wanneer we het publieke leven langzaamaan weer openen. Misschien kunnen we er zelfs van leren en nog een stapje verder gaan.. want waarom heeft een hotel in een grote stad als Amsterdam geen deals met lokale restaurants om bijvoorbeeld hun beroemde specialiteit aan te bieden op hun roomservice menu. Een soort ‘proefje’ van de lokale cuisine. Ik ben benieuwd wat voor moois er bedacht gaat worden om de branche nog interessanter, geliefder en gastvrijer te maken in de wereld tijdens en na de coronacrisis. Volgens mij is creativiteit het recept.

Contact

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via LeonievanSpronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is 34 jaar actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.