Creatief met ijs

27 juli 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over de bijzondere ijssmaken en ijsgerechten die we met horecatrends.com spotten. Er zijn nogal wat ijssalons bijzonder creatief met ijs en of dit nou altijd ten goede komt aan de smaak?

IJs met….

IJs op een wolk van suikerspin of in een burrito van suikerspin, echt van die creaties die met name erg ‘Instagrammable’ zijn maar volgens mij kun je direct naar de tandarts na het eten van zo’n ijsje! Mijn dochter heeft recent een soft ijsje op een wolk van suikerspin gegeten bij ‘The Milk Train Café’ in Londen en alhoewel zij de foto’s geweldig vind, was het ijsje moeilijk eetbaar, wel lekker maar ook erg veel! Ook de fairy floss burger, een zoet broodje ijs verstopt onder een wolk suikerspin is van dezelfde categorie. Als ik dit soort voorbeelden zie dan plaatsen we het op horecatrends.com omdat we de creativiteit bewonderen maar zijn we blij dat we het niet hoeven te proeven ;-). Alhoewel het als heel kleine variant natuurlijk wel een prachtig dessert oplevert!

IJs voor de foto

Ook het 24Karat gouden ijs doet het goed op ‘Instagram’ alhoewel het blaadje bladgoud geen smaak heeft. Net als bij het zwarte ijs van Swirl’s Ice Cream dat gewoon gemaakt wordt van vanille ijs waaraan plantaardige zwarte koolstofpoeder wordt toegevoegd dat ook smaakloos is. Puur voor de foto. Maar het werkt wel….. Zelfs wij trakteren onze klanten bij een bezoek aan ons kantoor op een #goldenicecream. Recent heeft ‘IJs van Matthijs’ in Leiden gescoord op de sociale media met ‘Big Mac ijs’, het ging zo snel viral dat McDonald’s hem alle foto’s heeft laten verwijderen! En laten we eerlijk zijn: ik geloof niet dat dit echt lekker kan smaken!

Het draait uiteindelijk allemaal om smaak

En aangezien dit voor iedereen verschilt, liggen er bij de meeste ijssalons heel veel smaken in de vitrines…. Ook smaken waarvan ik ga gruwelen zoals het smurfenijs met veel kleurstoffen maar ook smaken waarvan ik nooit een heel ijsje zou willen eten maar wat bij een gerecht prima zou kunnen smaken. Zo hebben we recent ‘softijs met augurkensmaak’ gespot in New York. Lijkt me heerlijk als toefje bij een carpaccio, tartaar of soortgelijk gerecht maar een heel hoorntje vol van dit ijs? Bedankt!

Ook zien we steeds vaker ijs waarin zoet en zout wordt gecombineerd, vanille of karamel ijs overgoten met salted caramel is daarvan misschien wel de bekendste. In Amerika is er echter ook een frietzaak waar je een vanille soft ijsje, met gezouten chips die is overgoten met honing, kunt kopen. Overtreffende trap dus! Momenteel kun je echter in Amsterdam bij diverse ijssalons ook ijs van gebruinde boter kopen en ik heb gehoord dat het erg lekker zoet/zout smaakt. In Amsterdam maken Ludo & Hedo trouwens helemaal bijzondere smaken, bekijk hun website maar eens. IJs met onder andere ingrediënten als: pipe tabasco, pindakaas, shiitake, Parmezaanse kaas, olijven en voor de man: appel, bier & bacon.

Toch heb ik nog nooit ergens het favoriete ijs van veel van mijn familie en vrienden op het menu zien staan! Drop ijs gemaakt van de beste laurier dropjes op dezelfde manier bereid als waarop je ouderwets vanille ijs maakt. Daarna het ‘geheime’ ingrediënt: serveren op een dun laagje fijngemalen TV pastilles.

Of je nu meer ijsjes verkoopt door ‘Instagrammable’ ijs te verkopen of door bijzondere smaken, wat maakt dat uit? Ook ijssalons moeten tenslotte binnen een paar maanden de meeste omzet realiseren…. De keuze die je maakt, bepaalt alleen welke groep mensen bij jou een ijsje komt eten.

Bekijk de white paper met inspiratie voor ijssalons van horecatrends.com.

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.