Contracten APK

28 september 2015 – Jeroen Boon blogt over het regelmatig checken van uw lopende contracten. Tenslotte zijn goede contracten één van de randvoorwaarden voor de continuiteit van uw onderneming.

Contract APK

Een relatie wilde gaan onderhandelen over zijn lopende huurcontract. Er diende zich namelijk ongevraagd een partij aan die wel wat aan de huurprijs kon doen. Deze wilde er desnoods de gang naar de rechter wel voormaken. Dit klonk de ondernemer goed in de oren, want kosten besparen is immers goed.

Na bestudering van deze casus door ons, bleek dat het huurcontract al was verlopen. Wat inhoud dat het contract per jaar opzegbaar was geworden, ook door de verhuurder. Dit kan indien er dringend eigen gebruik kan worden aangetoond, maar dit geldt bijvoorbeeld ook in het geval van benodigde renovatie van panden. Risico genoeg in dit geval, aangezien meerdere panden in de straat op de nominatie voor renovatie stonden. In plaats van het dringend verzoeken om een huurverlaging, bleek de eerste prioriteit het verkrijgen van een nieuw huurcontract te zijn. Zonder pand valt er tenslote niets te ondernemen!

Het geeft aan dat je je lopende contracten periodiek moet toetsen op bijvoorbeeld einddatum en of de afspraken nog actueel zijn. Laat u hierbij adviseren door meerdere partijen, om zelf tot een goed oordeel te komen. Staar u niet blind op kostenreductie op korte termijn, maar maak uzelf bewust van welke risico’s er zijn binnen uw organisatie. Essentieel is dat u er altijd voor zorgt dat de randvoorwaarden voor continuiteit van uw onderneming, zoals een huurcontract voor langere periode, zijn gewaarborgd.

De partij die een huurverlaging wilde verzorgen, stond niet stil bij dit risico. Het benaderen van ondernemers met het voorstel om kosten te besparen is goed, maar zorg wel voor een eerlijk verhaal. In het slechtste geval voelt de verhuurder zich geschoffeerd, en gaat inderdaad over tot ontbinding van het huurcontract. Zorg dus voor een regematige APK op uw contracten!

Deze blog is geschreven door Jeroen Boon, account manager bij Rollema & Partners horeca-administratie. Wilt u contact opnemen dan kan dat via jeroenboon@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 66 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.