BV oprichten kost geen 18.000 euro meer

17-09-2012 – Veel (horeca)ondernemers zijn niet bekend met het nieuwe BV-recht dat per 1 oktober ingaat. Dit blijkt uit onderzoek onder het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het nieuwe BV-recht maakt het gemakkelijker en aantrekkelijker om een BV op te richten. Zo is een startkapitaal van € 18.000,= niet meer nodig en vervalt de verplichte bankverklaring en accountantsverklaring.

De meeste ondernemers ondernemen nu vanuit de rechtsvormen eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap. De keuze voor de rechtsvorm BV wordt door het afschaffen van het startkapitaal een reële keuze en ruim 30% van de ondernemers zonder BV vraagt zich af of men nu nog wel de juiste rechtsvorm heeft.

Ook voor bestaande BV’s gaan er zaken veranderen. Het nieuwe BV-recht kent bijvoorbeeld een uitkeringstoets, maar slechts 42% van de ondernemers is hiervan op de hoogte. De wetswijziging biedt bestaande BV’s ook de mogelijkheid om minder dwingende regels af te spreken, al denkt slechts 20% van de ondernemers hier gebruik van te maken en hun statuten aan te laten passen.

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.