Onder BTW-druk wordt inkoop vloeibaar?

29 november 2017 – Guido Verschoor blogt over de beoogde verhoging van het lage BTW tarief. Mooi moment om eens serieus te gaan beginnen met menu-engineering.

Onder BTW-druk wordt inkoop vloeibaar?

De beoogde verhoging van het lage btw tarief zet de bruto marges in de horeca onder druk. Als de plannen van het nieuwe kabinet doorgaan en de btw wordt verhoogd van 6% naar 9 procent zal bij gelijkblijvende omstandigheden de bruto winst met circa 0,8-1 procent punt dalen.

Rekenvoorbeeld

Voor een gelijkblijvende bruto resultaat zal de verkoopprijs met circa 2,8% verhoogd moeten worden naar € 12,85 en het doorrekenen van prijsstijgingen aan de gasten is niet iets wat iedere horecaondernemer graag doet.

In een ‘procenten-sector’ als de horeca, waar inkoop en personeel aanzienlijke invloed hebben op het resultaat, is dat niet niks. Het lijkt wellicht mee te vallen, maar op jaarbasis kan dit voor een gemiddelde restaurateur gemakkelijk € 5.000 schelen.

Onder de noemer van ‘onder druk wordt alles vloeibaar’ zie ik dit moment als een oproep. Helaas weet ik uit ervaring dat het merendeel van de horecaondernemers nog steeds de verkoopprijzen op basis van de prijs bij de buren of een natte vinger bepaalt. En niet op basis van menu-engineering, waarbij naar calculaties van de inkoopprijs en de populariteit van een gerecht gekeken en gestuurd wordt. Het professionaliseren van dit proces kan op jaarbasis een veelvoud opleveren van die €5.000.

Mocht je hier eens over van gedachten willen wisselen dan ben je van harte welkom bij ons op kantoor. Een (wellicht schrale) troost; de verhoging staat voor 2019 op stapel. Dus u heeft nog even de tijd… En als die btw verhoging er niet komt, sla je twee vliegen in één klap.

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.