De bruine kroeg is goedkoper dan een psych!

11 oktober 2017 – Nick ten Hove blogt over waarom je beter een bruin café kunt bezoeken dan een psych!

De bruine kroeg is goedkoper dan een psych!

Een aantal weken geleden publiceerden wij de branchepublicatie ‘Het Café in beeld‘ en het meest schokkende resultaat was het volgende: “De afgelopen vijf jaar is het aantal cafés in Nederland afgenomen van circa 9.300 naar 8.950, een daling van 4%. Over een periode van tien jaar is de afname nog veel sterker. In deze periode verdwenen er 1.324 cafés in Nederland oftewel 13%.” Het lijkt erop dat de daling voorlopig nog niet zal stoppen. Dit komt onder andere door veranderend consumentengedrag. Nieuwe generaties zijn niet meer opgegroeid met het café als trefpunt van hun sociale leven. Door de opkomst van social media, festivals en online streaming diensten als Netflix neemt cafébezoek af. De bank in de woonkamer is letterlijk één van de grote concurrenten van het café.

Ook blurring en de daling van alcoholconsumptie met een groeiende focus op gezond leven hebben hun impact op de markt. De nieuwe generatie ondernemers ziet weinig heil in kleinschalige cafébedrijven waar men zelf volledig in de operatie moet mee draaien. De verkoop en overname van dit type cafébedrijf stagneert al jaren. De vergrijzing (na bepaalde leeftijd neemt het bezoek aan de horeca af) en ontvolking (concentratie van inwoners richting de grote steden) hebben ook weerslag op de branche, met name in het buitengebied.

Metro onderzoek

Een ander onderzoek met opvallende resultaten deed de Metro deze zomer. Zij constateerden een opvallende stijging in Nederland van het aantal jongeren dat een psycholoog bezoekt. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar, de millennials, lijken massaal richting de psycholoog te lopen. Uit het onderzoek onder zo’n 2000 jongeren blijkt dat 75 procent overweegt naar een psycholoog te gaan. Dit wordt geweten aan het feit dat ze in hun jeugd te vaak te horen gekregen hebben hoe fantastisch ze wel niet zijn. En op latere leeftijd ondervinden ze dat dat ‘fantastisch zijn’ wel meevalt of moeilijk te bereiken is.

Kort door de bocht conclusie

In mijn optiek bezoeken mijn leeftijdsgenoten simpelweg te weinig het bruin café; een donker hol die als een warme deken over je heen valt zodra je er meer dan één keer per week komt. Je wordt onderdeel van het meubilair, je kunt er al je problemen kwijt, krijgt levenslessen en ze lachen je gewoon uit of negeren je als je naast je schoenen gaat lopen. En een paar biertjes zijn lekkerder en goedkoper dan een psych! Wat wil je als millennial nog meer?

Contact

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.