‘Blurring’ in beeld

Warmond, 2 maart 2016 – Winkels die alcohol mogen verkopen, gratis gin-tonics bij het passen van een spijkerbroek, restaurants die geen kookboeken mogen verkopen, slijters die geen wijnproeverij mogen organiseren, coffeecorners waar fietsen en lp’s worden verkocht, boekwinkels met een terras, lunchrooms die kunst verkopen. De mix van functies (‘blurring’) is de laatste tijd volop in het nieuws.

Grenzen

Het MKB, met name in de binnenstad is volop in beweging. Mede door forse groei van online aankopen, oplopende leegstand en winkelketens die omvallen, verandert het landschap in de binnensteden. Met daarbij het veranderende consumentgedrag zien veel ondernemers zich genoodzaakt hun formules aan te passen, mede geïnspireerd door wat in het buitenland allemaal wel mag. Ondanks dat er veel in regelgeving vastligt, zoeken ondernemers en gemeenten de grenzen op.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is al enige tijd bezig met het opstarten van een pilot, waarbij retailers alcohol mogen verkopen en drankverstrekkende horecaondernemers een retail functie mogen vervullen. Ondanks dat staatssecretaris Van Rijn zeer fel tegen is (overtreding van de wet), lijkt een aantal grote gemeenten zich hier weinig van aan te trekken en zien zij het experiment als iets waarin ze voorloper kunnen zijn.

Toekomst

Vorige week was groot in het nieuws: winkeliers in Den Bosch mogen alcohol schenken op terras. De lokale horeca protesteert fel, want: zij moeten zelf aan allerlei regelgeving voldoen (lees: investeren) als ze alcohol willen schenken en de winkeliers hoeven dat niet te doen. De horeca predikt hierbij het principe van gelijke monniken gelijke kappen. De lokale politiek geeft als argument dat winkeliers niet aan de zelfde regels hoeven te voldoen omdat het schenken van alcohol ondergeschikt is. Maar wat is de toekomst?

Lees het brancheboekje ‘Blurring in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.