De Restaurantsector in beeld

Nederland telt 10.847 restaurants, onderverdeeld in diverse bedrijfstypen. Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft onderscheid gemaakt tussen bistro, restaurant, café-restaurant, wegrestaurant en restaurants naar nationaliteit van de keuken. 2009 was een matig jaar voor de Nederlandse restaurantsector geweest. Het aanbod in de restaurantsector is volgens cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering licht gegroeid met 0,1% ten opzichte van 2008. In de afgelopen tien jaar is het aanbod in de restaurantsector met 12,5% gestegen. Verder blijkt dat de restaurantsector, vergeleken met de overige sectoren in de horecabranche, het niet slecht doet. De sterkst dalende sector binnen de branche is de drankensector met een daling van 7,9% over de afgelopen tien jaar. Ook het aanbod binnen de hotelsector is gedaald met 1,3%. De fastservicesector is gestegen met 3,2% en partycatering is de snelst groeiende sector met een groei van 165%.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Ontwikkelingen

Kijkend naar de ontwikkelingen sinds 2000 is te concluderen dat de restaurantsector zich in 2009 op een hoogtepunt bevindt. Sinds 2000 is de sector in aantallen gestegen met 1.200 bedrijven. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan restaurants en café-restaurants, met een stijging van respectievelijk 21% en 11% in tien jaar tijd. Het aantal bistro’s en wegrestaurants is daarentegen gedaald, namelijk met respectievelijk 14% en 5%.

De afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven in de restaurantsector het sterkst gestegen in de provincie Flevoland, een stijging van 34%. De provincie Zeeland is het minst gestegen, namelijk een groei van 4%.

Lees het brancheboekje ‘De Restaurantsector in beeld’ voor meer informatie. 

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.