De Klimhal in beeld

Leiden, 25 juni 2019 –  Een klimhal is een ruimte waar meestal verschillende klimactiviteiten aangeboden wordt met als bekendste en voornaamste, de klimwand. De afgelopen vijf jaar is het aanbod van klimfaciliteiten in Nederland gestegen naar een totaal van 122. De grootste stijging komt voort uit de toename van het aantal boulderhallen (boulderen = alleen klimmen zonder touw).

Download de publicatie hier!

De klimbossen en -parken zijn vooral goed vertegenwoordigd buiten het Randstedelijk gebied. Uit de publicatie ‘Klimhallen in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies blijkt dat klimmen, zowel sportief als recreatief in de lift zit.

Door de jaren heen is er binnen het klimmen een splitsing ontstaan tussen de sportieve kant van de sport en de meer recreatieve (leisure) vormen. In totaal zijn er in Nederland 122 klimhallen en -parken die sport of leisure georiënteerd zijn. De verhouding hiervan ligt ongeveer 50% sport en 50% leisure.

Sport

In 2020 wordt het klimmen als sport geïntroduceerd op de Olympische spelen.  Klimmers zullen op drie disciplines moeten uitblinken; Boulderen, Lead en Speed*. Met de toelating van de klimsport tot de Olympische Spelen, verwacht de NKBV (Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging)  dat de sport ook in Nederland nog verder zijn vlucht zal nemen. Nu al wordt een toename in de populariteit van de sport geconstateerd.

Ontwikkeling

Momenteel telt Nederland 59 sport georiënteerde indoor klimhallen waarvan 39 met een  (kleinschalige) horeca gelegenheid. Het aantal hallen is hiermee ten opzichte van 2015 met 60% gestegen en sinds 2010 zelfs met 250% toen er nog maar 16 klimhallen waren. De groei heeft de afgelopen jaren met name plaatsgevonden in het aantal boulderhallen, dit aantal steeg de afgelopen vijf jaar met 11 hallen (+138%) naar een totaal van 37. Deze hallen zijn doorgaans lager (+/- 4 meter hoog) en je kunt er alleen klimmen zonder touw. De afgelopen jaren hebben zich diverse ketens in Nederland gevestigd, De Klimmuur en Mountain Network beschikken al over 7 hallen, gevolgd door Neoliet met 6 locaties.

Sterke concentratie in de randstad

Nederland behoort volgens het NKBV tot de landen met de hoogste hallendichtheid ter wereld. Dit komt mede doordat in Nederland nergens rotsen zijn die de klimhallen vervangen, zoals wel het geval in bijvoorbeeld België. De indoor klimhallen hebben een sterke concentratie in de randstad. Ook de meeste grote steden buiten de randstad hebben inmiddels één of meerdere hallen. Relatief gezien bevinden de meeste klimhallen zich in de provincie Utrecht (5,4 hallen per één miljoen inwoners).

Sport klimmen recreatief-smalle doelgroep en lichte groei

Juist de klimsport vraagt om een hoge fitheid ( kracht, conditie en lenigheid). Dit betekent dat maar een beperkt gedeelte van de samenleving hier in geïnteresseerd zal zijn en dan met name in de leeftijd tussen de 18-35 jaar. Op dit moment zien wij een toename van de participatie van mensen in de leeftijd van 18-25 jaar die het als alternatief zien voor fitness en ook ander sporten. De sport is met name populair onder studenten. Ondanks dat een maandabonnement circa € 60,= kost is ruim een kwart van de klim- en boulderaars student. Gezien bovenstaande ontwikkelingen verwachten wij dat het aantal Boulderhallen in de komende jaren zal toenemen. Ruimte is er in Gelderland, Drenthe en Zeeland, waar de dichtheid relatief laag is.

Leisure

Klimparken

In totaal zijn er momenteel 63 in- of outdoor klimparken of –bossen, waarvan 80% outdoor centra zijn waarbij bijvoorbeeld ook survival- en tokkelbaan faciliteiten worden aangeboden. Slechts drie van de 14 indoor parken zijn onderdeel van een indoor Family Entertainment center. Ook ontstaan er diverse ketens binnen het leisure aanbod, zo beschikt de keten Klimbos over 4 parken  en Fun Forest al over 5 parken. De internationale keten Clip’n Climb telt 3 locaties in Nederland en maar liefst 181 parken verspreid over nagenoeg alle continenten.

Aanbod in de natuur

In tegenstelling tot de klimhallen die sterker vertegenwoordigd zijn in de randstad bevinden de klimparken zich met name in de provincies die natuurrijker zijn, zoals Limburg, Overijssel en Drenthe.

Sportklimmen Leisure-lichte groei

Aan de ene kant zien wij dat Klimmen voor de jongeren doelgroep “Instagram waardig’’ is. Zo zien wij dat het filmpje van de in Groningen gevestigde Excalibur  (37 meter hoog en 11 meter overhang) een hoge populariteit online kent. Dit verhoogt natuurlijk de aantrekkingskracht en velen willen dit ook beleven. Aan de andere kant zien wij een groeiende belangstelling voor natuurspeeltuinen in ons land.  Daarbij is er sprake van zeer beperkt aanbod van Outdoor Klimbossen of –Klimparken in de Randstad. Juist hier kan groei ontstaan door Urban outdoor/indoor faciliteiten te creëren in de parken, zoals er in parken in grote steden als New York, Berlijn en Madrid al outdoor boulder routes zijn.

*NB Toelichting

  • Boulderen: alleen klimmen zonder touw. Deze routes zijn meestal ± 4 meter hoog. Aan het einde van de route springt de klimmer op een dikke valmat.
  • Lead: een wedstrijdvorm van klimmen waarbij de klimmer gezekerd is en zo hoog mogelijk moet komen.
  • Speed: Een wedstrijdvorm van klimmen waarbij de klimmer een standaardroute zo snel mogelijk moet beklimmen.

Download hier het brancheboekje ‘Klimhallen in beeld’.

Inspiratie nodig? Bekijk de laatste Klimhal/leisure horecatrends!

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.