De IJssalon in beeld

Warmond, 26 juni 2013 – Als een van de weinige sectoren in de horeca blijft het aanbod van ijssalons gestaag stijgen in ons land. Het aantal ijssalons is in de afgelopen tien jaar met bijna 60% gestegen en is uitgekomen op 525 vestigingen. Bij een gelijkblijvende ontwikkeling zal het aantal ijssalons toenemen tot circa 625 ijssalons in 2015.  De focus verschuift steeds meer naar duurzaam, biologisch en gezond ijs. De zomertrend van 2013 is chocolade ijs in verschillende vormen en combinaties. IJssalons gaan daarnaast steeds meer (branchevreemde) bijproducten verkopen.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Verbreding assortiment en samenwerking

Momenteel bestaat circa 70% van de ijssalons uit gespecialiseerde ijssalons, 30% uit ijssalons die een aanvullend assortiment aanbieden en een verwaarloosbaar deel uit ijssalons die uitsluitend ijs leveren aan de horeca. Steeds meer ijssalons kiezen ervoor om het assortiment met bijvoorbeeld pannenkoek, chocolade of koffie te verbreden om hiermee in de wintermaanden extra omzet te genereren. Ook de samenwerking met horecabedrijven/bedrijfskantines biedt de ijsmakers een extra afzetmarkt. De marktverdeling zal de komende jaren verschuiven naar 60%/40%.

Duurzaam, biologisch en gezond

Een algemene trend is dat er meer aandacht is voor gezonde, biologische en duurzame producten. Dat is terug te zien bij de manier van ijsbereiding met het gebruik van natuurlijke grondstoffen, pure ingrediënten en FairTrade producten. Ondanks de crisis betalen consumenten graag voor kwaliteit, en goede en eerlijke producten. Een andere belangrijke trend waar goed op in wordt gespeeld is yoghurtijs. Yoghurtijs is al enkele jaren enorm populair in Amerika en Azië, inmiddels is de opkomst nu ook in volle gang in Nederland. In Nederland kennen we nu inmiddels het yoghurtconcept “Frozz” en er kloppen verschillende andere yoghurtijsconcepten op de deur. Yoghurtijs bevat minder calorieën en vet en is daardoor een stuk gezonder.

IJstrends

Net als bij de top van de restaurantwereld wordt er bij ijssalons geëxperimenteerd met bijzondere smaken zoals asperge-ijs, erwtenijs, ansjovisijs of ui-ijs. Dat er pure en natuurlijke ingrediënten worden gebruikt bij de ijsbereiding is te zien en te voelen door grove maling van ingrediënten waardoor deze herkenbaar blijven. Het aanbod van ijs toppings groeit, hierdoor kunnen kinderen en volwassenen zelf hun favoriete ijsje samenstellen. De ijssmaak van 2013 is volgens de deskundigen chocolade. Een trend om ijssmaken in hun puurste vorm te maken is een van de uitdagingen die veel ijsbereiders deze zomer aangaan.

Nieuwe concepten met een moderne  en frisse uitstraling in combinatie met verrassende ijssmaken zorgen voor een nieuwe beleving, waarbij het interieur steeds belangrijker wordt. De inzet van social media zal zich verder ontwikkelen en actieve ondernemers zullen hiermee hun gastenbestand verder vergroten. Juist in economisch mindere tijden zal een ijsje  betaalbare verwennerij blijven. Dat er minder mensen op vakantie naar het buitenland gaan zal ook positief bijdragen aan de omzetontwikkeling van ijssalons.

Lees het brancheboekje ‘De IJssalon in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.