De Bioscoop in beeld

Warmond, 31 januari 2017 – Nederland telt 153 bioscopen en 39 filmtheaters. Dit aantal is sinds 2005 met 8.5% toegenomen. Van de drie grote ketens (Pathé, Vue Bioscopen, Kinepolis) is Pathé de grootste in zowel vestigingen als het aantal stoelen.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Vergrijzing 

Door de vergrijzende bevolking is het aannemelijk dat de groep bioscoop bezoekende 55-plussers in de toekomst groter zal worden. De grafiek hiernaast geeft aan dat bij een gelijkblijvende bezoekfrequentie, de groepen 16-29 jarigen en 55-plussers en een groei zullen doormaken terwijl de andere groepen juist zullen dalen in bezoekersaantallen. De 55-plussers zijn hierbij een aantrekkelijke doelgroep, zij hebben veel te besteden, zitten ruim in de tijd en zijn interessant voor het vullen van bijvoorbeeld middagvoorstellingen.

Digitalisering 

Digitalisering zorgt ervoor dat er een veel breder scala aan content aangeboden kan worden. Nieuwe technieken als 3D, 4D, IMAX  en de beste geluidssystemen zien we veelvuldig terug in de bioscoop. Hierdoor kunnen er ook meerdere doelgroepen aangetrokken worden. Het opkomende E-sports en gaming voor de jongere generatie terwijl theatervoorstellingen en opera’s weer aantrekkelijker zijn voor ouderen. Digitalisering zorgt er echter ook voor dat men thuis ook relatief goede beeldschermen en geluidsinstallaties tot de beschikking heeft om zo het ‘bioscoopgevoel’ te evenaren.

Video-On-Demand 

Diensten als Netflix zijn in opkomst, deze sluiten meer aan bij het kijkgedrag van de jongere generatie. Deze generatie is gewend om met één druk op de knop te zien wat ze willen zien. Bioscopen zullen hier rekening mee moeten houden. Pathé heeft inmiddels al een eigen VOD platform waar films en series op bekeken kunnen worden.

Luxer en intiemer

Doordat nieuwe bioscopen steeds groter worden en zich meer richten op de massa ontstaat er een behoefte bij de consument voor de luxere en intiemere bioscoop. Filmhuizen met kleinere zalen, grotere stoelen en meer service zijn dan ook in opkomst. Films zijn hier vaak gepersonaliseerd en alleen toegankelijk voor members.

Avondje uit 

De bioscoopbezoeker wordt veeleisender. Een bezoek moet echt een ‘avondje uit’ zijn. Gastvrijheid, service en comfort zijn hierdoor belangrijke speerpunten voor de bioscopen. Samenwerkingen met restaurants, zoals in de theaterwereld, kunnen een extra beleving bieden aan de bezoeker.

Branchevervaging

Bioscopen kunnen deze stap ook zelf zetten, ‘blurring’  zal dan een rol gaan spelen. Pathé opende onlangs al een concept waar bezoekers een snelle, kwalitatieve maaltijd kunnen nuttigen voor een relatief lage prijs terwijl ook het aanbod ‘dine-in’ bioscopen groeit in Amerika. In London opent aankomend jaar een fine dining bioscoop waar gasten een drie-gangen maaltijd kunnen bestellen.

Klik hier om het volledige brancheboekje ‘De Bioscoop in beeld’ te lezen.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.