De Bed & Breakfast in beeld

Naar verwachting zal de komende jaren het aantal B&B’s blijven groeien. Niet alleen zal de omvang van de groep die het meest een B&B bezoekt toenemen door de vergrijzing, ook het aantal mensen die een B&B starten zal toenemen. Extra inkomsten in economisch mindere tijden als je een groot huis bezit is altijd meegenomen.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Professionaliseren

Transparantie is geen trend meer maar bepalend voor het beeld dat de gast meekrijgt via internet. Dus duidelijk zijn over hetgeen de B&B biedt is een vereiste. De classificatie van B&B Nederland geeft daarin duidelijkheid. Zaak dus om zoveel mogelijk B&B’s te classificeren.

Hotels versus bed & breakfasts

De concurrentie voor hotels neemt toe met het luxere aanbod van kamers bij B&B’s. Anderzijds vormen de low-budgethotels een bedreiging voor de minder luxe B&B’s. Alhoewel we wel reëel moeten blijven, met 5000 B&B’s in Nederland zijn er meer B&B’s dan hotels, maar met het aantal slaapplaatsen is de B&B-sector slechts een speler van beperkte betekenis. Gezien ook de wensen van B&B Nederland om de inschrijfingsplicht bij het Bedrijfschap Horeca en Catering te laten vervallen en het niet willen deelnemen aan de Nederlandse Hotel Classificatie is het goed dat er meer duidelijkheid komt in de regelgeving. Alhoewel je moet afvragen in hoeverre B&B’s met 2 kamers moeten professionaliseren, is het voor de grote B&B’s en de hotelsector wel belangrijk dat er in de komende jaren zo weinig mogelijk, maar  duidelijke wettelijke regels komen, getoetst aan de Europese normen.

Marketing wordt steeds belangrijker

Ook voor de B&B’s wordt het kenbaar maken aan de markt dat je B&B bestaat steeds belangrijker. Uit ervaring blijkt dat de meeste B&B’s een vrij vaste groep gasten heeft. Het contact met de vaste gasten onderhouden via nieuwsbrieven, persoonlijke brieven of social media zal steeds meer een “must” worden. Daarnaast zijn deze gasten uw ambassadeurs. Verder zul je ook als B&B-eigenaar op de hoogte moeten zijn van ontwikkelingen in de markt. Inspelen op ontwikkelingen op lokaal niveau maar ook de landelijke trends volgen kan een voordeel opleveren. Het gebruik maken van de social media zoals Alexandra Noij beschrijft is hier een mooi voorbeeld van.

Daarnaast is er een bron van informatie en inspiratie die nooit uitgeput raakt:  uw collega B&B-eigenaren. Ik raad u aan vooral vaak op vakantie te gaan bij B&B’s. Vooral in het buitenland is een hoop inspiratie op te doen!

Vergrijzing

De 65+ markt wordt steeds fitter waardoor het aantal gebruikers tussen de 65 en 70 jaar oud zal groeien, met name buiten het seizoen een interessante markt voor arrangementen. Het bieden van extra service zoals vervoer, speciale maaltijden, hoge bedden enzovoorts is interessant voor de 65+ groep.

Kansen zakelijke markt

Zoals eerder vermeld komt 24% van het aantal overnachtingen in een B&B uit de zakelijke markt. Met het toenemende ‘home-away-from-home’-gevoel van met name zakelijke reizigers liggen hier kansen voor de B&B’s. Wanneer een zakelijke gast écht de persoonlijke aandacht ervaart, zal dit bijdragen aan een toename van het aantal zakelijke overnachtingen in B&B’s. Dit staat nog los van het feit dat B&B’s over het algemeen goedkoper zijn dan hotelkamers, en dat is in de huidige economische situatie alleen maar gunstig voor bedrijven die hun personeel op reis stuurt. Voor deze gasten is de aanwezigheid van een wireless netwerk wel een vereiste.

Design

Ik verwacht dat de B&B’s ook bij de jongere doelgroepen steeds populairder wordt, al heeft deze doelgroep een voorkeur voor  luxe en design. Maar het moet ook betaalbaar blijven, want dit blijft een belangrijke reden om gebruik van een B&B te maken. Echter ook een zeer beperkte groep B&B’s kan zich een veel hoger luxe niveau permitteren en de daaraan gekoppelde hogere prijs vragen. Vooral in Frankrijk maar ook in Nederland zien we al Chambre d’hôtes met zwembad, spa, golfterrein, kookcursussen, schildercursussen enzovoorts. Op dit niveau worden ook prijzen betaald die te vergelijken zijn met de prijzen in boetiek hotels.

Lees het brancheboekje ‘De Bed & Breakfast in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.