Botanicals in je glas

8 april 2016 – Niek Timmermans, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over botanicals, voor hem een nieuw woord. Daarnaast ziet hij tijdens een gin-tonic avondje een aloude les in praktijk.

In de gin-tonic rage ben ik een enthousiaste meeloper. Ik vind het een smakelijk drankje, maar ben vooral dol op de eindeloze smaakcombinaties van kruiden, groente en fruit die ze er in het glas bij gooien. Ik vind het heerlijk om op vrijdagavond door een goed uitgevoerde gin-tonic kaart te wandelen en als een wannabe hipster, nonchalant aan de bar te staan met een halve kruidentuin in mijn glas. En velen met mij als ik op zo’n vrijdagavond om mij heen kijk.

Ik ben dan ook verheugd dat de Gin-Tonic rage zich langzaamaan steeds verder uitbreid over ons land. Zo zat ik onlangs in een horecabedrijf in Leiden waar de Gin-Tonic Friday werd gepromoot. Een leuk gimmick; de gin-tonic kaart was als etiket op een tonicfles geplakt. Op de kaart stonden naar ik meen vier soorten gin en drie soorten tonic, waarmee al gauw 12 gin-tonic variaties te maken waren. Wat ontbrak op de kaart was de groente- en kruidentuin in die verschillende combinaties, zeg maar de voornaamste reden waarom dit drankje zo hip is. Bij navraag aan de barkeeper over wat er dan zo al bij werd gegooid kon hij twee of drie variaties opnoemen. De andere negen varianten bleven onbesproken, waarna het ook niet duidelijk was of er überhaupt wel andere varianten waren of dat er dan alleen andere gin bij gegooid werd. Bij navraag waarom die smakelijke toevoegingen dan eigenlijk niet op de kaart stonden zei de barkeeper: “De botanicals bedoel je? Nee die staan niet op de kaart”, en hij vluchtte snel weg naar een nieuwe bestelling verderop aan de bar.

Voor een Gin-Tonic Friday werd er in Leiden in ieder geval bijzonder weinig gin-tonic besteld, om niet te zeggen dan wij de enige waren. Een wandeling door een verrassende gin-tonic kaart zat er voor ons ook niet in, dus wij hielden het na 1 glas ook voor gezien. Ik heb die avond twee lessen geleerd:
1.    Het woord “botanicals” dat blijkbaar gebruikt wordt om de kruidentuin in je gin-tonic te duiden.
2.    Een reminder van de aloude les: als je iets wilt doen, moet je dat goed doen, anders kun je het beter helemaal niet doen.

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.