Binnenkort: rookverbod op straat

27 september 2019 – Niek Timmermans blogt over praktische gevolgen van het rookverbod in de rookruimtes van de horeca, dat hij ook in februari 2018 al voorzag. Hij vraagt zich af wanneer er een rookverbod op straat gaat gelden!

Als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad mag er per direct niet meer gerookt worden in de rookruimtes van de horeca. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) geeft wel aan dat er niet direct op zal worden gehandhaafd, maar dat is natuurlijk een kwestie van tijd. Ik zou vast graag vooruit willen kijken naar de praktische bezwaren van dit verbod.

Zolang er sigaretten verkocht worden zullen mensen blijven roken. En waar ga je dat dan doen als er in de horeca geen rookruimtes meer zijn? Juist, op straat, voor de ingang van diezelfde horeca. Het gevolg wordt dus dat overal de halve kroeg op straat staat. In één klap is daarmee de capaciteit van alle cafés vergroot met de buitenruimte grenzend aan de voorgevel, of daar nu een terrasvergunning op zit of niet. Het is natuurlijk harstikke gezellig met al die rokers op straat, maar ik betwijfel of de bewoners om en nabij de kroegen daar ook zo over denken.

De hele avond en nacht het gelal van een groep drinkende mensen voor je slaapkamerraam, en ieder weekend een kerkhof van peuken op de stoep! Ik vraag mij af of bewoners van de binnensteden het rookhokkenverbod nou wel zo’n goed idee vinden. Natuurlijk kan de gemeente dat deels afvangen met een venstertijd (zoals in Leiden waar na 02.00 uur de deuren dicht gaan en je nergens meer binnenkomt, eenmaal buiten is buiten, ook om te roken) maar tot 02.00 uur vind ik nog vrij laat voor geluidsoverlast voor je slaapkamerraam.

Een verbod op rookruimtes zal bovendien het einde betekenen van sisha-lounges en coffeeshops zoals we die nu kennen. De bedrijven bestaan vaak voor het merendeel uit een rookhok, gasten gaan er immers primair heen om te roken, of dat nu een waterpijp of een jointje is. De sisha-lounges kunnen misschien een transitie maken naar tabak vervangers of elektrische sisha’s met waterdamp. De coffeeshops zullen verworden tot niet meer dan een afhaalloket, waarbij het sociale aspect volledig is verdwenen. Meer overlast op straat is volgens mij het logische gevolg. Tot ook daar een rookverbod geldt, maar dat zal nog wel een aantal jaar duren. Eerst zijn binnenkort de terrassen aan de beurt….

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.