Beweging nodig? Ga in de horeca werken!

21 juni 2017 – David Maartense blogt over ons collectieve gebrek aan beweging en de gevolgen daarvan. Hij heeft er ook een oplossing voor.

Het is een bekend probleem: we eten teveel en bewegen te weinig. Kinderen spelen niet meer buiten: een middagje boomhut bouwen met vrienden is ingewisseld voor een middagje minecraften op de iPad. Er wordt geen verstoppertje meer gespeeld, in plaats daarvan zitten de kinderen met een bak chips achter de televisie kijkend naar Dora de wereldreiziger. Kinderen bewegen niet meer, terwijl dit wel noodzakelijk is.

Laten we de cijfers erbij pakken: uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat 13,4 procent van de jongeren tussen 4 en 20 jaar kampen met overgewicht. Voor de totale bevolking in ons land zit dit percentage op 43,3 procent. Ter vergelijking: in 1981 was dit ‘maar’ 27,4 procent. Alle fitnessgoeroes, diëten, gezondheidsplannen en superfoods ten spijt, de realiteit is anders. We blijven massaal consumeren en worden met z’n allen steeds dikker.

In Amerika is het probleem met overgewicht nog groter en we zullen moeten oppassen dat we over tientallen jaren niet dezelfde percentages overgewicht hebben als onze Amerikaanse vrienden. Voor hun is het echter soms ook simpelweg goedkoper om fastfood te halen in plaats van zelf te koken, geld besparend en gemakkelijk. En die gemakkelijkheid zien we hier ook vaker terugkomen. De thuisbezorgd markt blijft maar groeien waarbij nu ook de giganten Burger King, McDonalds en KFC hun product tot aan de deur bezorgen. En om het Amerikaanse giganten verhaal af te maken; dit jaar alleen al openen er vijf fastfoodketens uit de VS hun deuren hier in Nederland. Daarnaast heb ik het groeiende aantal shoarma zaken nog niet eens genoemd.

Horeca de plek om kilo’s kwijt te raken

Maar niet getreurd mensen, er is nog hoop! De horeca! Zolang de dagelijkse hoeveelheid beweging gewoon gehaald wordt is er helemaal niets aan de hand en kun je af en toe langs de snackbar. Ik kijk even naar mezelf, ook bij mij zijn er kilo’s bijgekomen de afgelopen jaren, niet persé omdat ik meer ging eten maar omdat ik van dagenlang zwoegen in de horeca overstapte naar een kantoorbaan. Waar je voorheen tussen de 10 – 15.000 stappen per dag makkelijk haalde, kom je op een gemiddeld dagje kantoor niet verder dan een kleine 3.000. En dat ga je wel merken als je ’s avonds op de weegschaal staat.

Dus, loop je al langer met het idee om wat kilo’s kwijt te raken maar heb je de juiste sportschool nog niet kunnen vinden? Ga in de horeca werken! De zomer staat voor de deur, er is genoeg werk op de Nederlandse terrassen. Niet alleen raak je de kilo’s hier binnen no-time kwijt, je hebt vaak een werkplek in de zon én je wordt er ook nog eens voor betaald.

Contact

David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.