Betere bankrekening met innovatie in de horeca!

4 april 2019 – In samenwerking met www.horecatrends.com verzorgt Lennert Rietveld trendpresentaties voor horeca-en leisure ondernemers. Centraal hierin staan de toepassingen van innovaties in alle vormen van horeca en gastvrijheid. Het gaat uiteindelijk niet om de ideeën, maar om de uitvoering van die ideeën.

Betere bankrekening met innovatie in de horeca!

Sla een willekeurig horeca-magazine open en de trends zijn niet aan te slepen. De ene na de andere award wordt uitgereikt aan een volgende hip concept of nieuw type interieur. Als ondernemer zijn er genoeg trends en ontwikkelingen die zorgen voor nieuwe ideeën in jouw onderneming. Maar als je als ondernemer dan wilt innoveren, waar begin je dan? Wat past bij jouw onderneming? Het gaat uiteindelijk niet om de ideeën, maar om de uitvoering van die ideeën. Maar waar focus je dan op als ondernemer? Welke innovaties moeten je volle aandacht krijgen en welke juist niet. Als je gaat  innoveren om te innoveren, levert dat geheid niets op.

Wellicht het allerbelangrijkste is dat de innovatie moet aansluiten bij de wensen van jouw gasten (die moeten ervoor betalen) en passen bij jouw mensen (want die moeten het omarmen). Als zij het allebei leuk vinden, is er in ieder geval draagvlak. Daarnaast dienen de innovaties bij te dragen aan twee onderdelen.

#1 De innovatie zorgt voor betere gastbeleving: Betere gastbeleving betekent dat gasten het kunnen merken tijdens het bezoek aan jouw bedrijf. Dit kan klein beginnen op het bord, in het glas of aan tafel. Een goed voorbeeld is introduceren van een nieuwe huiscocktail. Je hoeft niet gelijk een bartender in huis te hebben, je kunt beginnen met één nieuwe huiscocktail in jouw eigen stijl met eigen ingrediënten. Zorg voor show aan tafel en iets ‘gaafs’. Ander voorbeeld is de toepassing van freakshakes. Nog altijd een leuke trend waarop lang niet iedereen inspeelt. Recent kwam ik in een Italiaans pizza concept een voorbeeld tegen van  kleine freakshake met Oreo koekjes voor kinderen. Het jongetje en zijn ouders werden helemaal enthousiast.

Op het gebied van salades en vegetarisch aanbod is de markt inmiddels wakker. Formules als Sla of Spirit doen het hartstikke goed. Juist hier blijven nog veel eetgelegenheden achter, vaak simpelweg omdat de keukenstaf voor het grootste deel uit mannen bestaat. En als dit geen salade liefhebbers zijn, heb je het als ondernemer lastig. Wil je hiermee aan de slag? Werk dan samen met een paar gasten en een keukenmedewerker die zelf ook van salades of vegetarische gerechten houdt. Ontwikkel één of twee mooie, lekkere salades en laat deze dan proeven door salade-liefhebbers. Meer inspiratie nodig? Zoek eens naar Hipchips, toasti’s, bun’s en popstacles op www.horecatrends.com.

#2 De innovatie zorgt voor beter resultaat: Het is zaak om bij iedere innovatie meer geld onderaan de streep over te houden, dit lijkt een logische regel maar is lang niet altijd een stelregel binnen bedrijven. Als we praten met bedrijven over innovaties komt vaak het kostenaspect naar boven en is de ondernemer bang om meer kosten te maken zonder dat daar een hogere omzet tegenover staat. Het tegendeel is waar: een goede innovatie moet meer omzet in het laatje brengen met als resultaat een hogere eindopbrengst. Bij het doorvoeren van innovatie kan namelijk de prijs van het product worden verhoogd, de innovatie kan als een premium worden verkocht. Misschien gaan de personeelskosten wellicht iets omhoog vanwege andere bereidingen of de inkoopkosten in verband met andere grondstoffen. Maar het is aan de ondernemer dit goed te berekenen! Voor de meeste innovaties geldt dat als de gasten het kunnen waarderen, het prijskaartje hoger mag zijn en dat er meer besteed wordt.

Kortom door de gastbeleving te veranderen kun je invloed uitoefenen op de besteding per gast. Natuurlijk vergt de innovatie tijd en inspanning van de onderneming en iets hogere kosten maar onder aan de streep moet je er beter van worden!

Naast bovengenoemde voorbeelden van productinnovaties zijn er ook innovaties die direct goed kunnen zijn voor de bankrekeningen. Zo wordt door veel bedrijven gebruik gemaakt van bestel- en bezorgingsapps met extra omzet als gevolg. Hierbij moet je de afdrachten echter goed in beeld hebben! Maar dit kan deels in de prijzen gecorrigeerd worden en de winst zit in de betere inzet van keukenteams (lagere personeelslast). Belangrijk zijn innovaties die het verkoop proces versnellen. Zo kan de toepassing van reserveringsplatforms zorgen voor een snellere afhandeling intern én tegelijkertijd zorgen voor betere gastbeleving. Het mobiel bestellen in combinatie met afrekenen, mits er een goede organisatie achter schuilgaat, zorgt voor substantieel minder personeelshandelingen en vaak meer tevreden gasten. Dit leidt tot meer terugkerende klanten en een betere bankrekening!

Kom eens praten over welke innovatie bij jouw bedrijf passen. Wat is de specifieke positie van het bedrijf en waar loopt het innoveren spaak?  Pak innovatie met beide handen beet om jouw bedrijf naar de toekomst te brengen. Ideeën genoeg, nu de uitvoering nog…

Contact

Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.