Beleving – Groeten uit Antibes!

24 juli 2017 – Guido Verschoor gelooft niet in wondermiddelen om een zaak draaiend te krijgen maar geeft in deze blog toch een paar top voorbeelden van ‘beleving’.

Ik hing aan hun lippen. Mijn mond hing open van verbazing en ongeloof. Daardoor liep het water uit in plaats van in mijn mond…

Ik vind de term ‘beleving’ één van de grootste en meest misbruikte containerbegrippen in de horeca. Als zogenaamd wondermiddel om de zaak draaiend te krijgen. Toch heb ik deze week op drie verschillende niveaus binnen de horeca gezien dat het absoluut verschil kan maken. Variërend van kleine gastvrije gebaren tot een werkelijke rollercoaster van wow-momenten.

Beleving in binnen- & buitenland

In Bergen op Zoom liep ik vorige week over de Grote Markt. Het was snikheet. De ondernemers van Biercafé de Loco lieten zien dat ze oog hebben voor het comfort van de gast. Op het terras stond bij iedere tafel een ventilator die zorgde voor de benodigde verkoeling. Net dat stapje extra kan er voor zorgen dat gasten bij jou, en niet bij de buren hun geld komen uitgeven.

Ik was bij mijn zwager en schoonzus, die net terug waren uit Londen, waar ze geluncht hadden bij The Fat Duck, een driesterrenrestaurant waar chef Heston Blumenthal de scepter zwaait. Na de reservering per mail (een half jaar geleden) werd mijn zwager gebeld door het restaurant. Ze wilden graag wat meer van hem weten. Hij vertelde dat ze deze zomer naar Antibes in Zuid Frankrijk op vakantie gaan en dat ze het bezoek aan de The Fat Duck combineerden met een dag Wimbledon, aangezien hij groot tennisfan en -speler is.

Het menu bestond uit een ‘trip down memory lane’’; de chef’s jeugdherinneringen aan een vakantiedag vertaald op het bord. De menukaart is een ware schatkaart (bekijk deze video maar eens dan krijg je een aardig beeld). Als ontbijt een doosje ‘cornflakes’ met de smaak van English breakfast met de prachtigste sprookjesachtige ingrediënten. Krabben vangen op het strand; een prachtig visgerecht, de oordopjes in je oren laten de zee ruisen. Na dit gerecht lag er ineens een ansichtkaart op tafel… Persoonlijker kan het bijna niet worden!

Als een kind in de snoepwinkel, een gepersonaliseerde doosje vol candy’s, een boswandeling door een mistig bos, rook op tafel; een prachtig gerecht met paddenstoelen. De vakantie dag is voorbij. ‘Kleine’ Heston gaat naar bed en zelfs daar is een gerecht voor bedacht; het dessert. Mooier wordt het toch niet? Vol verbazing en met gezonde jaloezie hoorde ik het verhaal aan.

Italië in Nederland op z’n best

Nog een voorbeeld van Nederlandse bodem. Ik was dit weekend in wat ik één van de beste Italiaanse lunchzaken van Nederland vind; Guliano in Rotterdam. En volgens mij vinden meer mensen dat, want er staat meestal een rij tot buiten met gasten die wachten op een tafeltje. Dat hier, naast kwaliteit van het eten, goed is nagedacht over beleving blijkt onder andere uit de extensie van de website: .it in plaats van .nl. Je waant je echter pas echt helemaal in Italië als je op de wc komt.. lekker de Italiaanse radio op de achtergrond, prachtig!

Het kan dus toch: beleving die de spijker op de kop slaat. Van café tot restaurant en lunchroom, van budget tot luxe!

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.