Bekijk de binnenstad door de ogen van de gast

25 november 2016 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over beleving in optima forma voor de gasten van de binnenstad.

Bekijk de binnenstad door de ogen van de gast
Eerder dit jaar schreef ik een blog over citymarketing en de vele mooie, maar vaak loze slogans waar gemeenten vaak grof geld voor betalen. Zoals bekend hebben veel steden moeite om bezoekers naar de binnenstad te trekken. Dit geldt met name voor de inwoners uit de stad zelf en de omgeving. De redenen zijn zo’n beetje uitgekauwd; internet, onduidelijke profilering (middensegment) en gebrek aan beleving zouden veel winkeliers de das om doen.

Eind september stond er in de krant een interessant artikel over ‘On-Nederlands’ shoppen, naar goed Zweeds voorbeeld. In Leidschendam verrijst binnen een paar jaar de ‘Mall of the Netherlands’ geïnspireerd op de ‘Mall of Scandinavia’ in Stockholm, waar naast een groot winkelaanbod ook veel horeca in gevestigd zal zijn en zelfs een Irish pub van 3.000m2 met bowlingbanen en pooltafels. Naast ruim 200 winkels en horeca komt er in de ‘Mall of the Netherlands’ bijvoorbeeld ook een bioscoop.

En zo zijn er in Nederland tal van ontwikkelingen die voor projectontwikkelaars en gemeenten interessant zijn, maar het MKB in de binnensteden kopzorgen opleveren. Want hoe je het ook wend of keert, dit soort ontwikkelingen remt het bezoek aan de binnenstad. Over de vraag of dit erg is zal een ieder een mening over hebben. De vraag of hetgeen gedaan wordt om de binnenstad aantrekkelijk te houden voldoende is, durf ik wel te beantwoorden, want dit is doorgaans onder de maat. Natuurlijk moet de binnenstad schoon zijn, moeten er rustplekken zijn en heeft ‘groen’ een meerwaarde. Maar dat is onvoldoende en slechts een ‘doekje voor het bloeden’.

Van een nieuw winkelcentrum kan geleerd worden dat er alles aan wordt gedaan om de bezoekers zo lang mogelijk binnen te houden. We lezen dat in Zweden met winkeliers wordt afgesproken dat ze bezoekers altijd hartelijk gedag zeggen, openbare toiletten zijn niet weggemoffeld in de goedkoopste hoek en zien er uit om door een ringetje te halen, overal oplaadpunten voor de smartphone, gastvrouwen- en heren die de bezoekers ter beschikking staan, een goede mix van horeca, retail en leisure en een app die zorgt dat bezoekers goed geïnformeerd is en geïnspireerd worden. En bovendien: Het parkeren is gratis!

Dat is in mijn optiek beleving in optima forma. Waarom geen escape rooms of kleinschalige kinderspeelpararadijzen in de binnenstad? Waarom niet gratis of veel goedkoper parkeren? Waarom geen ‘2theloo’ in elke winkelstraat? Waarom geen gastvrouwen- en heren op cruciale punten? Waarom geen Free WiFi in de binnenstad? Waarom met de huidige leegstand niet eens kijken of we de combinatie retail, horeca en leisure beter kunnen verdelen? En denk dan vanuit de bezoeker die we eigenlijk, naar goed gebruik in de horeca, ook in de stad zouden kunnen gaan benaderen als gast.

Contact
Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.