Bad tourist drives out good tourist

9 oktober 2017 – Guido Verschoor blogt over het belang van een horecavisie voor in een stad.

Bad tourist drives out good tourist

In de vele horecavisies die wij voor steden ontwikkelen is één van onze belangrijkste boodschappen: Sta ontwikkeling van horeca gedoseerd toe, op de juiste plek, afgestemd op de huidige en toekomstige verwachte horecavraag. Het ongebreideld toestaan van horeca is wellicht leuk op korte termijn en kan helpen bij op vullen van leegstand, maar op lange termijn zorgt het ervoor dat er een vechtersmarkt ontstaat. Bedrijven verlagen de prijzen en service (goedkoper of minder personeel), gebruiken afschrijvingen niet meer om te herinvesteren en hollen zodoende uit. Een dergelijke ontwikkeling kan er voor zorgen dat de massa komt, en de gewenste doelgroepen de dupe zijn en wegblijven: bad tourist drives out good tourist.

In Amsterdam centrum heeft zich de afgelopen jaren een soortgelijke ontwikkeling onttrokken. Eind vorige week was het zelfs op het acht uur journaal. Er komt een verbod op toeristenwinkeltjes en horeca. Per direct. De inwoners van de stad wagen zich niet meer in het centrum door de overkill aan toeristen. Hier blijkt zelfs ´Bad tourist drives out good citizens’. Het is nu maar hopen dat het tij gekeerd kan worden, want wat er al zit, zal niet zo snel verdwijnen.

In 2018 starten wij weer met het Nationaal Onderzoek naar de Meest Gastvrije Stad van Nederland. Het zal mij benieuwen of de effecten hiervan zichtbaar zijn bij de beoordeling van vriendelijkheid, veiligheid en met name de diversiteit en kwaliteit van het winkel en horeca aanbod.

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.