Alternatief voor het ontbijtbuffet

14 november 2019 – Marjolein van Spronsen blogt over het duurzaam ontbijten in hotels. Ze gelooft niet meer zo in grote buffetten en kwam recent een leuke oplossing hiervoor tegen.

Alternatief voor het ontbijtbuffet

Al jaren verbaas ik me over de overdadige ontbijtbuffetten in hotels, met kookeilanden waar je eitjes, je pancakes, Brusselse wafels, French toast enzovoorts vers worden bereid. Internationale hotels koken gerechten voor de Oosterse medemens, gerookte zalm is ook op de meeste buffetten aanwezig en soms zelfs oesters voor de liefhebbers. Alles in overvloed! Nu ben ik ondertussen op een leeftijd gekomen waarop je minder behoefte aan veel eten hebt en als je kijkt naar wat anderen op hun bord gepropt krijgen, verbaas ik me daar altijd over. Ik krijg soms zelfs de neiging om mede buffetgebruikers te wijzen op het feit dat de pancakes met maple leaf siroop niet op één bord met het broodje zalm hoeven!

Maar buiten dat vraag ik me af wat er gebeurd met alle etenswaren die na 3 tot 4 uur op een buffet te hebben gelegen? Ik heb al gehoord van oplossingen zoals het verwerken in maaltijden voor het personeel maar ik vermoed dat daar toch een deel van weggegooid wordt. En zeker voor de 4- en 5 sterrenhotels zullen de gasten de komende jaren verouderen en dus nog iets minder gaan eten. Bijvoorbeeld ik, een eind vijftiger, doe je geen groter plezier dan een ontbijtje met een beetje vers fruit, een glaasje sap, een lekker stuk stokbrood met verse boter, jam en/of een plakje kaas, eventueel met een croissantje. En mijn espresso natuurlijk!

Beetje zonde om daarvoor een heel buffet op te tuigen! Maar ik begrijp dat je al je gasten de keuze wilt bieden. Recent waren wij in Bretagne een ander voorbeeld tegen. Hotel Domaine de Rochevilaine heeft een mooi middenweg hierin gevonden, geen buffet maar ze hebben een ontbijt menukaart. Je kunt er kiezen uit 4 ontbijten, een ontbijtje met een lokale zoetigheid (kouign-amann), vers sap naar keuze, stokbrood met vers gemaakte jam en lokale boter,  een bakje fruit uit het seizoen en een klein yoghurtje. Daarnaast kon je bijvoorbeeld ook kiezen voor een Bretons ontbijt met visgerechtjes, een ‘gezond’  ontbijt met granola, oatmeal, yoghurt en groentesappen of een ontbijt met eieren.  Natuurlijk met koffie en thee.

Zeker als je niet heel veel kamers hebt, is deze manier van het serveren van het ontbijt een stuk duurzamer en goed te overzien voor de ontbijtkoks.

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

 

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.