Alles is marketing

22 juli 2019 – Niek Timmermans blogt over een poster om personeel te werven, waar hij tegenaan liep. Iedere uiting is een vorm van marketing en zegt iets over je bedrijf, zowel voor de medewerkers die je zoekt als voor je gasten.

Alles is marketing

Toen ik in de namiddag door de stad liep, viel mijn oog op bovenstaande poster. Hij was vrij groot, contrasteerde op het zwarte steen en viel daarmee goed op voor passanten en, met name ook, voor mensen die het betreffende horecabedrijf binnentreden. Ik ben van mening dat de eigenaar/manager niet lang genoeg heeft stilgestaan bij de vraag wat deze poster zegt over het betreffende bedrijf? Ik vind de uitvoering namelijk op zijn zachtst gezegd slordig en amateuristisch. Ik denk dan gelijk: wat zegt dat over dit horecabedrijf? Is dit een bedrijf waar je als parttimer graag voor zou willen werken?

Links en recht hoor en lees ik veel over het vermeende personeelstekort in de horeca. Het gaat dan vaak vooral over de veldslag om geschikte medewerkers aan het bedrijf te binden; enthousiast, gastvrij en als het kan ook enigszins kundig. Het lijkt mij niet de beste manier om die met een slordig in elkaar geflanste poster naar binnen te trekken. Om maar niet te lang stil te staan bij de vraag welke types wel op deze poster af komen, zijn dat verzorgde types met aandacht voor details?

Ik zou de schade zelfs nog breder willen trekken: is dit een bedrijf waar je graag zou willen eten, of waar je graag je feest wil organiseren? Hoe groot is de kans dat je als gast zelf loopt te serveren op je feestje? De poster hangt immers prominent aan de voorgevel, naast de ingang en valt goed op.

Wat ik met deze illustratie probeer te zeggen is dat je je als ondernemer/manager/medewerker heel goed bewust moet zijn van impact van uitingen. Dat geldt op de website, op social media, in het bedrijf zelf, maar ook met dit soort posters. Iedere vorm van uiting is onderdeel van de marketing, of dat nu is om gasten aan te trekken of nieuwe medewerkers. Slordige, amateuristische uitingen leiden nu eenmaal tot eenzelfde imago van het bedrijf en dat lijkt mij niet de bedoeling.

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.