Alleen maar vegetarische burgers?

28 oktober 2019 – Marjolein van Spronsen over de ontwikkelingen op het gebied van vegetarische burgers… Zij vraagt zich af waarom veel fastfoodbedrijven de ‘groenteburgers’ van de menukaart hebben gehaald? En serveren we nu niet allemaal alleen maar vleesvervangers als vegetarische optie?

Dat we met zijn allen steeds meer naar een plantaardig dieet toegaan is duidelijk, en begrijp me niet verkeerd: goed. Het is een goede ontwikkeling voor de planeet en het is een goede ontwikkeling voor onze gezondheid; kortom super.

We zien het nu hard gaan bij de grote spelers op de fastfood markt, het afgelopen jaar hebben we gezien dat McDonalds een Veggie McChicken op de menukaart heeft gezet en in Canada gaan ze nu experimenteren met een burger van Beyond Meat, Burger King heeft de ‘Impossible Whopper’  uitgebracht in de Verenigde Staten. Het is een logische ontwikkeling dat de fastfoodketens hier het voortouw in nemen aangezien de burger een vlees item is dat door een verticale doorsnede van de samenleving geconsumeerd wordt en het relatief makkelijk uitvoerbaar is voor dit soort bedrijven om plantaardige alternatieven in te voeren. Ze hebben schaalvoordeel, het is een mooie toevoeging aan hun beperkte assortiment en je kunt plantaardige burgers net zo goed invriezen en serveren als normale burgers.

Nu hadden veel van deze type bedrijven eigenlijk al jaren een vegetarisch assortiment, een groenteburger stond bijvoorbeeld standaard op het menu bij McDonalds. Door het ontwikkelen van de Veggie McChicken is de groenteburger nu van het menu verdrongen. Prima voor de nieuwe doelgroep, bewuste consumenten die hun vleesinname willen verminderen voor een betere planeet of betere gezondheid. Maar wat blijft er over voor de doelgroep die al die jaren de groenteburger bestelde? Uiteraard zullen er consumenten zijn die de nieuwe opties ook heel lekker vinden maar er is natuurlijk een groep vegetariërs die dat altijd zijn geweest of al heel lang zijn. In 2009 constateerde de Vegetariërsbond  al dat bijna 4% van de samenleving (iets meer dan een half miljoen mensen) vegetarisch was. Dat is over de jaren gestaag gegroeid en de laatste jaren zijn er veel flexitariërs bij gekomen (de perfecte doelgroep voor die Veggie McChicken) maar die originele groep vegetariërs, heeft helemaal geen interesse in de echte ‘kip’ of ‘vlees’ ervaring die deze nieuwe burgers bieden. Die hebben vaak meer interesse in groenten opties en daar blijft nu weinig van over.

De vraag zal zijn: gaan deze grote bedrijven (met in hun kielzog kleinere horecabedrijven) zich volledig focussen op die groep ‘hippe flexitariërs’ of wordt er gekozen voor verbreding van het assortiment en dus voor een inclusief beleid waarbij vleeseters, flexitariërs & echte vegetariërs zich thuis voelen in hun restaurants?

Ik denk persoonlijk dat er maar 1 mogelijk keuze is in het huidige politieke, activistische klimaat wereldwijd. Wat denk jij?

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.