Afscheid van de broodtrommel?

14 november 2016 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over de reacties op de publicatie van ons brancheboekje ‘De lunchroom in beeld’.

Afscheid van de broodtrommel?
Begin november publiceerden wij onze visie op de lunchroom markt in Nederland. Aanleiding was onder andere de forse ontwikkeling in de sector. In 5 jaar tijd nam het aantal met maar liefst 25% toe (+600) tot 3.000. Het werkelijk aantal verkooppunten waar je terecht kunt voor de lunch is nog vele malen groter met meer dan 1.000 koffiebars, lunchconcepten langs de snelwegen en op stations, en ‘blurring concepten’ in winkels en bakkers.

Naar aanleiding van onze publicatie sprak ik met BNR nieuwsradio. De vraag was of wij Nederlanders nu ook langer gaan lunchen, net zoals de Belgen dat doen. Dat is echter slechts ten delen het geval. Warm lunchen, soms meerdere gangen is aan ons niet besteed. Opvallende ontwikkeling in de lunchroomsector is de groei van bakkers met een lunchformule, zoals het Vlaamsch Broodhuys en Koffie Leuten (Bakker van Maanen). Deze concepten spelen in op de trend van het tonen van de ambacht en de opmars van de vraag naar speciaal brood (o.a. spelt, glutenvrij en zuurdesem). Bij een concept als het Vlaamsch Broodhuys duurt de lunch flink langer omdat gasten hier meer keuze hebben dan het standaard broodje tonijn of een uitsmijter. Hele proeverijen kunnen worden besteld, waarbij de lunch echt ‘een feestje’ wordt.

Lunch blijft in Nederland echter grotendeels een functionele bezigheid. Mensen nemen een broodtrommel mee naar werk en trakteren zichzelf op vrijdag op een snack. Binnen de catering zien we wel dat in kantines (bedrijven, ziekenhuizen) de kwaliteit van het assortiment met flinke stappen vooruitgaat. De consument wordt dus geconfronteerd met een lat die steeds hoger wordt gelegd.

Voor de toekomst verwachten we dat het lunchaanbod verder zal blijven groeien, met name concepten die zich profileren als ‘groen, gezond en ambachtelijk’ zijn kansrijk. Ook zal de lunchroom zich steeds vaker gaan profileren als ‘ontbijt’-room, gezien het feit dat ontbijten buiten de deur steeds meer aan populariteit wint.

Het brancheboekje ‘De Lunchroom in beeld’ kunt u hier lezen, voor ondernemers hebben onze collega’s van horecatrends een trendspecial voor lunchrooms gemaakt.

Contact
Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.