Aandacht is een primaire levensbehoefte

15 mei 2019 – Micha blogt over hoe de millennial ‘beleving’ in horeca ondernemingen ervaart. Ook zij genieten van “ouderwetse” aandacht naast een “hippe look & feel”.

Aandacht is een primaire levensbehoefte

Een aantal weken geleden ging ik uit eten bij Zen een restaurant met een Aziatisch georiënteerde keuken. Bij binnenkomst werden we bij de ingang vriendelijk welkom geheten en daarna werden onze jassen aangenomen. Fijn, want dan hoef je deze niet over je stoel te hangen en gaat je jas ook niet zo naar eten ruiken. De ambiance was prima, niet bijzonder, niet gelikt, gewoon goed. De service daarentegen was naar mijn mening perfect. We hadden een fles wijn besteld die op de juiste manier werd gepresenteerd en ingeschonken volgens de etiquette, ik was aangenaam verrast. Dit zijn nog maar een paar kleine voorbeelden van de vele pluspuntjes die avond, maar een ding is zeker, er werd écht aandacht aan ons besteed.

Aandacht voor je gast, zo makkelijk is het. Het lijkt vanzelfsprekend maar die focus lijkt bij sommige horeca ondernemingen te verschuiven naar de ‘experience’ die vooraf gaat aan een bezoek. Het is natuurlijk al lang bekend dat het in de horeca niet alleen meer draait om het eten en de service maar ook om de beleving. Veel ondernemers proberen die beleving voornamelijk te creëren door de hippe “look and feel” van een restaurant en de meest geweldige marketingcampagnes die worden opgezet. Echter valt het mij op dat die beleving uiteindelijk toch soms tegenvalt. Het mag er dan goed uitzien, maar soms is daar ook alles mee gezegd.

Als millennial zal ik zeker niet ontkennen dat ik graag bij dit soort plekken kom, ik vind het juist heel gaaf dat er tegenwoordig ook steeds meer en meer aandacht wordt besteed aan alles buiten het daadwerkelijk horecabezoek. Echter blijft het wel de kunst om niet te vergeten waar het allemaal écht om draait. Ik ben ervan overtuigd dat ook mijn generatie het fijn vindt als personeel ze even voor laat gaan, een deur voor ze open houdt, een jas voor ze aanneemt of een glas voor ze bijschenkt. Het lijkt misschien alsof we alleen nog maar met onze telefoontjes bezig zijn maar laat je niet misleiden, ook wij houden ervan als we aandacht krijgen! En ja, onze telefoontjes kunnen een grote bijdrage leveren aan positieve online aanwezigheid en gratis marketing, maar evenwel laten we het ons netwerk ook zeker weten als we niet tevreden zijn. En dus is aandacht voor de gast net zo, zo niet belangrijker dan aandacht voor de ambiance.

Chapeau voor de zaken die wel beide weten te leveren, hier is naar mijn mening het totaal plaatje van beleving echt compleet!

Contact

Micha Luksenburg, junior-adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Micha is te bereiken via e-mail op MichaLuksenburg@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.