10 tips voor kleine gebaren die een hotelkamer gastvrijer maken

31 maart 2015 – Een hotelkamer is een ruimte waar je slaapt als je op reis bent. Of dit nou zakelijk of privé is, dat maakt eigenlijk niet veel uit. De gast betaalt voor de luxe die hij of zij wil ervaren tijdens het verblijf. Toch zijn er van die kleine gebaren waardoor je de gast extra in de watten kunt leggen. Wij hebben 10 voorbeelden verzameld van kleine suggesties ‘to spice up your hotelroom’.

Hotel amenities

De standaard van zeepjes, shampoo, conditioner, douchegel, badmutsen, tandenborstelsetjes, en scheersetjes kennen we nu wel. Veel van deze amenities verdwijnen in de koffer en zijn een blijvende herinnering aan je hotel in de badkamers van je eerdere gasten. Dus blijf de standaard amenities zeker weggeven. Toch word ik soms verrast. Ik heb bij een aantal hotels mini verpakkingen make-up remover doekjes gekregen. Hoteliers, dit wordt erg gewaardeerd door vrouwen!

Badmenu en zonnebrandcrème

Bij het Andaz hotel in San Diego hebben ze zelfs bij de receptie een bakje staan, met zakjes zonnebrandcrème voor op je gezicht met een hoge beschermingsfactor! Wat een service. Bij het Surf & Sand Resort in Laguna Beach (Los Angeles) staan er vrolijke teksten op de amenities van het hotel. Teksten waar je vrolijk van wordt als je ’s ochtends de badkamer inloopt.

Er zijn steeds meer hotels die een vorm van een badmenu serveren: je kunt van A-merken een uitgebreide badbehandeling kopen. Dit kan een vorm van upselling zijn, we schreven hier recent over op horecatrends.com.

Naast de bijbel, tijdschriften of een ander boek naast het bed

Bij het LUXE Sunset Boulevard hotel in Los Angeles naast het Getty Museum, ligt naast een bijbel een boekje met opbeurende en vrolijke teksten en tekeningen op je nachtkastje. Je hebt het zo uit en het boekje is ook beneden in de shop te kopen, met nog andere leuke boekjes uit deze reeks! Ook op het gebied van tijdschriften zie je steeds meer luxe hotels die een selectie op de kamer neerleggen. En als je het dan doet, doe het dan goed. Zoals bij Hotel Schloss Bensberg in Bergisch Gladbach, waar ze elke dag andere tijdschriften neerlegden!

Kinderen in de hotelkamer

Het verbaast me altijd weer dat er zo weinig oog voor details is op het gebied van kinderen. Ook in de hotelkamers worden kinderen zelden verrast terwijl het zo makkelijk scoren is, kind blij, ouders blij. Bij het Shutters on the Beach hotel in Santa Monica, staat in de boekenkast een doosje met daarin een jojo en 3 jongleerballetjes. Voor de kleintjes hebben ze daarnaast een walvisje voor in bad! Maar zelfs oudere kinderen vinden deze speeltjes leuk, is mijn ervaring! Waarom geen nadruk leggen op oudhollandse speeltjes? Een strandbal in een hotel aan zee of een ander oudhollands stukje speelgoed zoals van die emmertjes (met touwtjes erdoor) waarop je kunt lopen? Een popje in klederdracht voor de peuter, enzovoorts.

Ook volwassenen spelen graag…..

Dat volwassenen ook graag spelen weten ze bij Shutters on the Beach, hoog in de badkamer bieden ze achter slot en grendel een aantal guilty pleasures aan. Meer hotels spelen hier op in, soms in samenwerking met bekende zaken zoals Christine le Duc.

Yoga aanbieden in je hotelkamer

Bij het LUXE Sunset Boulevard hotel ligt er in je hotelkamer een yoga matje klaar voor gebruik. Er ligt een businesskaartje op met ‘Decompress with my yogaworks’, inclusief een code om een maand  gebruik te maken van online yogalessen of voor een complimentary yogales op een locatie in de buurt. Iets om samenwerking te zoeken met een lokale yogaleraar of lerares? Of als u geen gym heeft in het hotel, samen te gaan werken met een sportschool in de buurt?

Minibar inzetten in je charme offensief

Bij een aantal luxe hotels is de minibar steeds vaker gratis. Gezien de prijzen die je voor de kamer vaak betaalt, kan dat ook prima uit. Charmant is het om in ieder geval iets gratis aan te bieden, zelfs flesjes water op het nachtkastje wordt gewaardeerd door uw gasten. Het Andaz hotel in San Diego, bood elke dag een aantal drankjes en snacks gratis aan. Gewoon boven op de minibar met een vriendelijk briefje erbij.

Do not disturb sign

Het Marriott hotel op Dana Point in California heeft een bijzonder ‘do not disturb’ bord: Gone Surfin! Inspelen op de lokale omstandigheden ;-).  Het Surf & Sand Resort in Laguna Beach (Los Angeles) heeft een ‘do not disturb sign’ bordje dat je in het sleutelgat steekt. Als er dan nog een kamermeisje binnen probeert te komen…..

Lokaal accent op je hotelkamer

Het is ouderwets maar zeker in de luxere hotels nog steeds gebruikelijk, een doos met briefpapier en/of ansichtkaarten. Toch zie je steeds meer mensen die juist dit soort ansichtkaarten versturen vanaf hun vakantieadres. Het Surf & Sand Resort stopt in de doos ook een lokaal element, een handje kleine schelpjes van het strand. Wat is een lokaal accent op jouw locatie? En je kunt natuurlijk ook een schelp of een takje hei op het kussen leggen!

Inspelen op bijzondere omstandigheden voor je gasten…

Niets is makkelijker dan een gast die aangeeft dat hij of zij bij jouw hotel zijn verjaardag, trouwdag of ander feest komt vieren. Een kans voor open doel om te scoren. En toch mist menig hotelier dit! Een klein taartje met een felicitatie doet al wonderen en wordt vaak gedeeld via de social media. Het gaat er eigenlijk niet om wat je doet, als je maar iets doet.

Marjolein van Spronsen

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.