Wordt Eataly de IKEA van Italië?

31 maart 2017 – Marjolein van Spronsen over een bezoek aan Eataly, normaal gesproken altijd een feest, nu ervaren als een ‘dertien in dozijn’ foodcourt. Beetje als een IKEA…

Ik kan mij nog goed herinneren hoe leuk wij de eerste keer het concept van Eataly vonden. We hadden er al verschillende keren over gelezen en hebben voor het eerst gegeten en geshopt in New York, heerlijk Parma ham, lekkere Italiaanse kazen, mooie pasta’s en een goed glas wijn. Het idee achter Eataly is simpel, verzamel Italiaanse producten en gerechten onder één dak en geef je gasten de mogelijkheid om er te eten, te winkelen en te leren over de Italiaanse keuken.

Milano Eataly Smeraldo

Afgelopen weekend hebben we in Milaan één van de recenter geopende vestigingen bezocht, Milano Eataly Smeraldo. Deze Eataly van 5.000 vierkante meter verdeeld over 4 verdiepingen is gevestigd op het piazza XXV Aprile en heeft zelfs een restaurant met een Michelin ster, Alice. Jammer genoeg konden we daar niet terecht voor de lunch op maandag!

Dus naar het met plastic stoeltje en formica tafels ingerichte Pasta en Pizza restaurant. Het enigszins rommelige concept van statafels aan de randen van het winkelgedeelte in de oudere vestigingen heeft hier plaats gemaakt voor ruimte. Ruimte voor de winkel en op elke verdieping ruimte voor een restaurant, mijn inziens te foodcourt-achtig.

Even sprayen

De formule blijft ‘please wait to be seated’. Twee tafels werden bij elkaar gezet en amper schoongemaakt maar ach, er ging toch een placemat overheen. En daarna begon het, niemand die een beetje Engels sprak of het aandurfde naar mijn Italiaans/Spaans gehaspel te luisteren. Het duurde even voordat schijnbaar de enige Engels sprekende medewerker tijd had om langs te komen. Water werd geserveerd in papieren kopjes, de wijn gelukkig niet! De pizza en de pasta die werden geserveerd waren heerlijk, althans de eerste paar happen. Daarna vond het management toch dat het om ons heen een troep was geworden en dat alles grondig schoongemaakt diende te worden. Je bedenkt het niet, alle tafels en stoelen werden met een sterk, en smerig ruikende spray behandeld. Echt jakkes als je er naast zit te eten. Wij hadden onze nagerechten al besteld en hebben dus even kunnen volgen hoe de medewerksters netjes doorgingen met het weg ‘sprayen’ van veel andere gasten. Enfin onze nagerechten waren weer lekker in een schone omgeving.

Wat ons echter wel opviel was de rigide bediening waar geen enkele persoonlijke aandacht vanuit ging, amper groeten, eten brengen en niets extra’s toevoegen. Het is te hopen dat Eataly hun personeel gaat trainen want zo is het meer een ‘dertien in dozijn’ foodcourt dan het ‘cult Italiaanse slow food concept’. Ongeacht hun top producten.

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.